Skip to content

Strömbergin puistotiellä Vaasassa toimiva VAMM Steel Oy valmistaa tuotteita, joiden toiminta on ihmisten ja jopa yhteiskunnan kannalta merkityksellistä. Samalla asenteella yrityksessä halutaan hoitaa jätehuolto yhdessä Remeo Oy:n kanssa.

VAMM Steel valmistaa komponentteja ja osia asiakkaiden moottoreihin, koneisiin ja laitteisiin ohutlevyä ja metallia työstämällä. Tuotteiden avulla laiva selviää valtameren myrskyistä, lentokentän laitteet toimivat turvallisesti ja voimalaitokset tuottavat energiaa katkoitta.

”Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla osa tätä valmistajien ketjua ja suhtaudumme siksi tarkkuudella ja vakavuudella päivittäiseen työhömme”, logistiikka- ja hankintajohtaja Marko Visuri kertoo.

Yrityksen perusfilosofian voi kiteyttää kolmeen asiaan. Ensinnäkin työt tehdään täsmälleen annettujen ohjeiden mukaisesti. Käytetyt materiaalit voidaan jäljittää ja työvaiheet tarkistaa. Toiseksi yrityksessä kehitetään jatkuvasti valmistusteknologiaa ja työmenetelmiä turhan työn ja materiaalin eliminoimiseksi. Kolmanneksi yrityksessä panostetaan jatkuvaan osaamiseen kehittämiseen ja kasvuun.

Tässä talossa hanskat eivät tipahda tiskiin

Remeo Oy tuli mukaan VAMM Steelin kuvioihin, kun tehtaan siirto vanhoista tiloista uusiin käynnistyi ja toiminta uusissa alkoi loppuvuodesta 2019. Muutto noin 7500 neliön tiloihin oli Visurin mukaan oikea hetki lähteä päivittämään jätehuoltoa.

”Olemme sen verran nuukia, että haluamme lajitella jätteet mahdollisimman tehokkaasti, pistää materiaalit kiertoon ja roskat rahaksi”, Marko hymyilee.

Käytännössä kierrätys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hallin pihalla sijaitsevista puristimista ja keräilyastioista kirkas muovi, pahvi ja teräsjäte menevät kierrätykseen, jolloin niistä syntyy uutta materiaalia suomalaisen teollisuuden käyttöön.

”Pyrimme kehittämään toimintaamme kaikin tavoin. Tässä talossa hanskat eivät tipahda tiskiin haasteen edessä, vaan päinvastoin”, Marko kuittaa.

Jätehuoltoa kehitetään päivä päivältä

Remeo Oy:n kanssa VAMM Steelissä on järjestetty henkilöstön lajittelukoulutus. Tämän ja uusien toimintatapojen myötä lajittelu on kehittynyt ja henkilökunta on innostunut asiasta. Eri jätejakeet menevät nyt oikeisiin astioihin niin hallissa kuin henkilökunnan taukotilassa.

”Aiemmin meillä ei ollut näin laajamittaista ja järjestelmällistä lajittelua, joten olemme menneen paljon eteenpäin. Kehitystä edistää sekin, että voimme Remeo Oy:n järjestelmän ansiosta seurata jätejakeiden kehitystä kuukausitasolla tarkasti”, Marko toteaa.

Seurattaviin jätteisiin kuuluvat mm. poltettava jäte, energiajäte, biojäte, metallijäte, pakkausjätteet, öljyt, styroksi, paperi, lasi ja paristot. Eniten syntyy energiajätettä. Kierrätystä kehitetään Remeo Oy:n sekä asiakasyritysten kanssa koko ajan.

Pitkässä juoksussa kierrätys tuo säästöjä

VAMM Steelillä arvostetaan sitä, että Remeo on paikallinen toimija, josta on helppo saada tukea ja apua aina tarvittaessa. Kun on oma yhteyshenkilö, on helppo soittaa, kun tulee kysyttävää.

”Saamme Remeo Oy:stä asiantuntija-apua siihen, miten voimme toimia yhtä fiksummin ja kierrättää yhä kustannustehokkaammin. Haluamme viedä kierrättämistä yhä pidemmälle”, Marko sanoo.

Tietoisuus lajittelusta on kehittynyt Marko mukaan niin hyvin, että kiertotalouden ideaa viedään nyt kotitalouksiinkin. ”Tietoisuutta tulee kuitenkin kehittää päivä päivältä, koska emme ole koskaan valmiita.”

”Jatkuva seuranta auttaa näkemään asioita ja puuttumaan niihin tarpeen mukaan. Merkittävää on sekin, että kierrätys tuottaa rahallisia säästöjä pitkässä juoksussa. Rahaahan romusta saa”, Marko summaa.

VAMM Steel Oy:n jätehuolto hoituu yhdessä samassa kiinteistössä toimivan Piccolo Group Oy:n kanssa. Sisältä ja taukotiloista löytyvät yhteiset lajittelupisteet ja pihalta yhteiskäytössä olevat jätepuristimet. Kuvassa Ville Nieminen (vas.) ja Marko Visuri. Lue myös Piccolo-juttu.

VAMM Steel pähkinänkuoressa

  • VAMM Steel valmistaa komponentteja ja osia asiakkaiden moottoreihin, koneisiin ja laitteisiin ohutlevyä ja metallia työstämällä
  • Tuotteisiin kuuluvat ohutlevyosat, prässiosat, hitsattujen tuotteiden koneistus sekä roottorit ja staattorit
  • Palvelupaletti koostuu kokoonpanotöistä, järjestelmätoimituksien, meistien koeajopalveluista sekä tutkimustyöstä ja tuotannon kehityksestä
  • Yritys työllistää noin 65 henkilöä

Lue lisää: vammsteel.fi

VAMM Steel