Skip to content

Remeon kiertotalouspalveluiden tavoitteena on minimoida jätteen määrä ja kehittää sille uusia ja resurssiviisaita hyötykäyttömuotoja. Näin olemme mukana rakentamassa kiertotaloutta, joka käyttää resursseja viisaasti ja säästää planeettamme luonnonvaroja.

Kiertotalous ei hukkaa materiaaleja, vaan se synnyttää niistä yhä uudelleen tuotteita, joiden avulla voimme vähentää jätteen määrää ja välttää neitseellisten materiaalien käyttöä. Alta löydät yhden esimerkin, kuinka olemme innovoimassa ja toteuttamassa kiertotaloutta liiketoiminnassa yhdessä kumppaniemme kanssa.

Kiertotalous käytännössä – Leipärinki, joka tekee vanhentuneista leivistä etanolia

Remeo on mukana leipäringissä, joka jalostaa leipomoissa ja kaupoissa syntyvistä ylijäämäleivistä etanolia eli arvokasta liikenteen polttoainetta.

Leipärinki on toiminut jo vuodesta 2009 ja se tarjoaa kaupoille ja leipomoille vaivattoman tavan tehdä ekotekoja. Leipäringin avulla pienetkin leipomot voivat kierrättää ylijäämäleipänsä helposti, sillä se ei vaadi yrittäjiltä kalliita jätekontti-investointeja, vaan tuotteet kerätään tarkoituksenmukaisiin jäteastioihin.

Remeo noutaa pakatut ja pakkaamattomat ylijäämäleivät kaupoista ja leipomoista keräilyautolla 1-5 kertaa viikossa ja toimittaa ne Etanolix®-laitoksiin, joissa niistä valmistetaan etanolia. Lisäksi etanolin valmistuksessa syntyy sivutuotteena rehua, joka hyödynnetään sikojen ruokana.

Remeon pääkaupunkiseudun leipäkeräyksen keräilyauto kulkee jo jätteistä valmistetulla RED95-etanolidieselillä. Pääkaupunkiseudun lisäksi Remeon keräilyauto kiertää myös Turun ja Lahden alueilla.

Millaiset raaka-aineet sopivat Leipäringin keräykseen?

  • Pakatut ja pakkaamattomat leivät ja muut leipomotuotteet.
  • Paistetut taikinahylyt.
  • Ei homeisia tuotteita.
  • Ei liha- tai kalaperäisiä tuotteita.

Mitä 100 tonnilla ylijäämäleipää voidaan tehdä?

  • Valmistaa noin 25 800 litraa korkeaseospolttoainetta.
  • Ajaa noin 318 000 kilometriä.
  • Vähentää CO2-päästöjä noin 33 000 kg (RE85:lla päästään jopa 80 prosentin säästöihin, mikä vastaa noin 12 henkilöauton vuosipäästöjä).
  • Valmistaa sivutuotteena noin 100 000 kiloa liuosrehua, mikä vastaa noin 160 sian vuosittaista seosruokaa.

Kysy lisätietoa Leipäringistä asiakaspalvelustamme, puh. 010 5400.