Skip to content

Autonkuljettaja Venla Rantalainen: ”Parempaa en voisi työltä toivoa”

Venla Rantalainen tykkää työstään kuljettajana ympäristöhuollon parissa. Venlalle auto on niin työväline kuin työkaveri. Lue lisää Venlan työpäivästä.

”Olen tehnyt kuljetustyötä aiemmin elintarvikepuolella, mutta kun logistiikka-alan perustutkintooni liittyen oli aika löytää uusi työpaikka, Remeo Oy:ssä avautui tilaisuus. Aloitin työt toukokuun alusta 2021.

Kiinnostus alaa kohtaan lähti aikanaan siitä, kun pääsin ensimmäistä kertaa ison auton kyytiin. Kun Remeolla oli mahdollisuus päästä kappalejakelupuolen sijaan ympäristöhuollon puolelle, kiinnostuin heti. Jäteauton ajaminen on hyvä homma.

”Työpäivä starttaa klo 5.30 tai 13.30”

Työpäiväni käynnistyy joko aamulla 5.30 tai iltapäivällä 13.30. Toimin pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, joten työnkuvaani kuuluu monenmoista. Kunkin päivän tehtävät selviävät työpäivän alkaessa, jolloin saan käyttööni myös työkaluni eli auton.

Teen vuoron alkaessa autossa lähtötarkastuksen, avaan tietokoneen ja lähden sitten päivän reitin mukaan töihin. Tietokoneen perusteella tiedän, mihin mennään ja missä ovat tyhjennettävät astiat.

Kerään pääasiassa muovia tai kartonkia. Kun astian tyhjennys on tehty, kuittaan sen järjestelmään. Jos astiassa on vääränlaista jätettä, tyhjennys jää tekemättä.

”Kuin aamuinen kuppi kahvia”

Päivän piiristä riippuen, kohteita voi olla jopa satoja. Askelmittarin mukaan työpäivän aikana tulee liikuttua 11-12 kilometriä. Aika usein työpäivän aikana tapaan myös ihmisiä, jotka ihmettelevät, että työssä onkin nainen. Usein kuulen myös kommentteja, että tuossa työssä ei varmaan tarvitse käydä salilla.

Se on tavallaan totta, mutta kun on tottunut työtahtiin, se ei tunnu missään. Jos kuitenkin tekisin raskaampia töitä sekajätteen parissa, salilla käynti olisi paikallaan. Työpäivästäni on tullut niin tuttu osa arkea, että se on ikään kuin aamuinen kuppi kahvia.

Iltavuoro on itselleni luontaisempi, kun saan nukkua pidempään ja lähteä töihin rauhassa. Iltavuorossa on toisaalta enemmän väistettävää liikennettä, ja silloin myös tapaa enemmän ihmisiä.

Ylipäätään roskakuskina olisi kiva, jos ihmisillä olisi ruuhka-alueilla ja kapeilla kaduilla hieman malttia arvostaa kuljettajan työtä. Eihän astioiden tyhjentämiseen lopulta mene kuin muutama minuutti.

”Auto on minun paikkani ja toimistoni”

Tykkään tosi paljon työstäni. Itsenäinen työ sopii minulle hyvin. Jos en tästä tykkäisi, olisin tekemässä jotain muuta.

Roska-auton kuljettaminen on myös haastavaa: en ole koskaan aiemmissa töissäni ajanut niin ahtaissa paikoissa kuin nyt. Se on jotenkin myös työn suola.

Lounastauolla ajan auton parkkiin ja syön eväät. Yleensä olen ottanut ne mukaan tai vaihtoehtoisesti käyn ostamassa jostain. Auto on minun paikkani ja toimistoni.

 

”Parempaa en voisi työltä toivoa”

Autoista ajattelen niin, että jokainen niistä on yksilö. Osaan ajaa kaikilla autoilla, mutta jokainen niistä on myös uusi tuttavuus – työväline, työkaveri tai ystävä, josta tulee pitää huolta.

Remeo on paras työpaikka, missä olen ollut. Parempaa en voisi työltä toivoa. Pitkäjänteinen työ ja kunnollinen kuukausipalkka palkitsevat. Remeon hommissa vaan yksinkertaisesti viihtyy hyvin.

Eihän tämä työ kaikille sovi, mutta itse jatkan alalla, jos se on minusta kiinni.”

 

Katso video Venlan päivästä: