Skip to content

Ympäristöministeriö ja WWF Suomi tiedottavat, että tänään, maailman ylikulutuspäivänä, kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Mitä ylikuluttaminen tarkoittaa käytännössä?

On arvioitu, että elinympäristön heikkeneminen on suurin yksittäinen lajien sukupuuttoon kuolemisen syy ja pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan asuinseudultaan.

Ylikulutuksen seuraukset näkyvät näiden usein maailman köyhimpien ihmisten ympäristössä esimerkiksi metsäkatona, kuivuutena, maaperän eroosiona ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisenä.

– Maailman ylikulutuspäivänä ymmärtää, että meillä Suomessakin hyvinvointi ja talouskasvu perustuvat koko ajan kasvavaan kulutukseen. Haluamme talouden kasvavan ja kehittyvän ja hyvinvointimme lisääntyvän, mutta on tosiasia, että luonnonvarojen kulutus ei voi jatkua nykyisellä tahdilla. Kiertotalous on valtava mahdollisuus muuttaa talouskasvun pohjaa. Resurssit on korvattava jakamis- ja kiertotalouden ratkaisuilla. Näiden ratkaisujen kehittäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan ja erityisesti Suomessa meillä on siihen hyvät edellytykset, sanoo Remeon kaupallinen johtaja Sanna Karppinen.

Suomalaiset kuluttavat paljon

Me suomalaiset kulutamme paljon, meidän kansallinen ylikulutuspäivämme oli jo 11. huhtikuuta. Viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli 8. huhtikuuta.

Suomi on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin ja Pariisin ilmastosopimukseen, mutta nämä eivät valitettavasti näy käytännössä.

Kulutuksellamme Suomessa on merkittäviä vaikutuksia maailmanlaajuisesti, sillä kuluttamiemme tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin alueilta, joissa paikalliset asukkaat ovat riippuvaisia hyvinvoivasta luonnosta.

– Seinä tulee laskennallisesti vastaan kerran vuodessa, mutta suomalaisten osalta se tulee vastaan jo muuta maapalloa aiemmin. Vastuumme asiassa on siis myös suurempi. Maailma tarvitsee kipeästi jakamis- ja kiertotalouden ratkaisuja, joilla korvata vanhat kestämättömät mallit. Meillä Suomessa on jo toimivia ratkaisuja, osaamista ja tietoa, joka on maailman mittapuulla huippuluokkaa, Karppinen vakuuttaa.

Mitä minä voin tehdä, jotta maapallo säästyisi?

Jokainen voi tehdä paljon maapallon säästymiseksi. Kiertotalous ei olekaan mitään hypetystä, vaan viisaita ratkaisuja maapallon säästämiseksi tuleville sukupolville. Kiertotalouden toteuttamisella parannamme oman elämämme laatua jo nyt – sen lisäksi, että pelastamme maapallon ja säästämme rahaa.

Kiertotalous on resurssiviisautta ja paljon enemmän kuin kierrättämistä. Kiertotalouden toteuttamiseen on meidän kaikkien osallistuttava. Lajittelemalla jätteet oikein huolehdimme kiertotalouden toteuttamisesta ja siten autamme maapalloa ja kaikki ihmisiä voimaan hyvin.

Lue lisää verkkosivuiltamme, miksi kiertotalouden toteuttaminen on tärkeätä ja mitä sinä voit tehdä sen toteuttamiseksi. Löydät linkin alta.

Kuva: Ympäristöministeriö

Lue lisää:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Maailman_ylikulutuspaiva_on_tanaan(47411)

https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Maailman-ylikulutuspaiva-on-tanaan-3550.a

https://www.overshootday.org/

https://remeo.fi/kiertotalous/miksi-kiertotalous-on-tarkeaa/

Takaisin listaukseen