Skip to content

Joulukinkkuun liittyy paljon odotuksia ja tunnetta, onhan se monelle jouluruuista erityisin. Hyödynnä koko kinkku ja toimita joulun ja uudenvuoden ylimääräiset paistorasvat Kinkkutempun keräyspisteeseen.

Raa’an joulukinkun joskus itse paistaneet tietävät, että prosessi on pitkä ja jonkin verran kestävyyttä koetteleva. Hanke aloitetaan tarjonnan kartoituksella ja sopivan kinkun valinnalla. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että maltti on kinkun koon suhteen valttia, ja että hinta kertoo laadusta. Luonnonmukaisesti kasvatetut eli luomukinkut ovat erittäin suosittuja, joten ole nopea, jos haluat sijoittaa parhaaseen mahdolliseen joulukinkkuun.

Jos ostat joulukinkun jäisenä, pitää se pitää jäissä sulatukseen asti. Nosta kinkku sulamaan jääkaappiin  0,5 vuorokauden kertoimella kiloa kohti, siis esimerkiksi kahden kilon kinkku vuorokautta ennen kypsennystä. Kypsennystapoja onkin sitten monia. Vaihtelunhaluiselle ja myös perinteisen sinappikuorisen kinkun ystäville löytyy runsaasti vinkkejä pietarsaarelaisen Snellmanin sivuilta. Luomukinkulle löytyy oma ohje Luomuliiton sivuilta.

Ota liemi talteen

Ota kypsennyksessä muodostuva kinkun paisto- tai keitinliemi talteen. Tee liemestä halutessasi kastike kinkulle. Voit myös tehdä siitä lihaliemikuutioita: Lisää halutessasi suolaa ja mausteita, jäähdytä ja kaada sitten liemi jääpalamuotteihin. Pakasta liemikuutiot, niin voit käyttää niitä myöhemmin lihaliemikuutioina. Sulje ylimääräiset paistorasvat tyhjään pahvitölkkiin, sulje tölkki ja jätä jäähtymään.

Hyödynnä joulukinkku tähteineen

Kun liemet on otettu talteen ja kinkku on saatu syömäkelpoiseksi, juuri sopivaan aikaan jouluaattona, siirretään se juhlavin menoin joulupöydän paraatipaikalle. Ani harvoin syödään koko joulukinkku yhdeltä istumalta, joten samalla tavoin sitä tarjotaan seuraavanakin päivänä, ehkä vielä tapaninakin.

Jos joulukinkkusi valinnassa sattui pieni mittausvirhe ja kinkkua tuntuu riittävän sellaisenaan liiaksikin, tee tähteistä maukasta hernekeittoa, kinkkupastaa tai pyttipannua. Tai vaikka pizzaa – mitä vain, mikä maistuu hyvältä ja uppoaa kanssasyöjiisikin kinkuntäyteisen joulun perään.

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

Kinkkutemppu, kinkkurasvan kierrätys

Talteen ottamasi kinkun liemi jähmettyy rasvapitoisuutensa takia. Kun purkki on jäähtynyt, toimita se 21.12.2019 – 7.1.2020 Kinkkutempun keräyspisteeseen, niin se hyödynnetään biopolttoaineen tuotannossa. Kinkkutemppuun voi osallistua myös muulla eläin- tai kasvisrasvapitoisella nesteellä. Huomaathan tämän, jos valmistat jouluksi tai uudeksi vuodeksi kalkkunan, rasvaista kalaa tai uppopaistettuja ruokia! Näin autamme maailmaa pieni askel kerrallaan.

Takaisin listaukseen