Skip to content

Asiakkaitamme, kuten muitakin kuluttajia, kiinnostaa ruuan alkuperä. Kinkku, tuo nuorena nukkuneen sian muhkea joululahja ihmiselle, ei aina tule kestävistä, onnellisista olosuhteista. Niinpä kerromme joulukinkkuun liittyvän kestävän joulun vinkin, tällä kertaa ensin arvoituksellisena satuna.

Sikamainen joulusatu

Olisipa kerran onnellinen sika. Onnellinen sika saisi kasvaa puhtaassa lätissä emakkonsa ja sisarustensa ympäröimänä. Huolto pelaisi, sillä hyvä sikopaimen pitäisi sioista huolta. Isonakin onnellinen sika saisi possuilla lajitovereidensa kanssa, tonkia pihamaata ja rypeä puhtaassa mudassa. Varmasti hyvä paimen järjestäisi muutamat sokkotreffitkin onnelliselle sialle, suvunlisäysmielessä. Kun onnellisesta siasta aika jättäisi, testamenttaisi se hyvillä mielin maukkaat kinkkunsa possuistaan huolehtimaan jäävälle paimenelle. Sen pituinen se.

Kestävä joulukinkku

Katsotaanpa nyt asiaa joulukinkun kuluttajan näkökulmasta. Joulukinkku on enemmän kuin pala lihaa: se on joulupöydän tähti ja yksi suomalaisen joulun peruselementeistä. Juhlava jouluruoka, arvostettu ateria. Sellaiseen kunnia-asemaan ei eettisesti arvelluttavissa olosuhteissa kasvatettu tehotuotantosika oikein sovi.

Sikamainen, onnellisen sian joulusatu kertoi saman viestin, jonka eräs asiakkaamme kiteytti näin: “Joulukinkku (jää) mieluiten ostamatta tai sitten se on lähituotettu luomu(kinkku).” Luomusioille taataan hyvät oltavat ja puhdas, luonnonmukaisesti tuotettu ravinto. Luomusiat saavat ulkoilla puolet vuodesta ja liikkua sisätiloissakin tehotuotantosikaa enemmän. Ne elävät tervettä, lajilleen tyypillistä elämää – ja niiden liha on tuotettu kestävän kehityksen vaatimalla tavalla.

Mekin siis kannustamme valitsemaan lähellä tuotettua luomua tai  aina kun se on mahdollista. Proluomun mukaan Suomessa myytävät luomujoulukinkut ovat kotimaisia, mutta niitä on tarjolla tehotuotettuja kinkkuja vähemmän. Hanki siis luomukinkkusi ajoissa ja arvosta sitä jakamalla se läheistesi kanssa viimeistä murua myöden.

Kestävän joulun joulukalenteri saattaa vielä vinkata maukkaista kinkkuresepteistä: Seuraa Remeo Oy:n tilejä LinkedInissä, Twitterissä ja Instagramissa, niin saat tiedon joulukalenterin aiheesta ensimmäisten joukossa!

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

Takaisin listaukseen