Skip to content

Jollei jouluna ole lunta, kai sentään lauletaan? Musta talvi on todennäköinen ainakin pääkaupunkiseudulla, taas kerran. Mutta pidetään joulumieltä yllä ja koitetaan saada joulu sydämiin, kuten joululauluissa opetetaan.

Niin joulu joutui jo tänne, vaan minkälainen on suomalainen joulu joululaulujen sanoituksia tulkiten? Aloitimme jouluisen soittolistan keräämistä YouTube-kanavallemme. Seuraava yhteenveto on kirjoitettu listalle tähän mennessä kertyneiden, tuttujen joululaulujen kappaleiden sanoista. Joululaulut ovat yksi kestävistä joulun tekijöistä, siis tärkeä osa myös kestävää joulua.

Luminen maa ja kaukokaipuu

Pohjolassa kun ollaan, jouluna on tietysti lunta ja pakkasta. Valkeat lumihiutaleet aivan kilvan leijailevat iloksemme. Vaan aurinko on sammunut ja metsä autio ja lauluton. Mieluusti matkaisimme kauas toiseen maailmaan, joulumaahan, jonne tie on salainen. Meitä lämmittää ajatus, että kuka vain voi löytää sen eikä matkan pitäisi kestää kauaa.

Missä vietämmekin joulun, haluaisimme unohtaa kiireen ja rasittavan melun. Myös maailmalle haluaisimme jakaa rauhaa puurokauhalla, vaan onnea ei kukaan saa ilman omaa panostusta.

Tontut, joulun salaperäiset hiipparit

Tonttu, tuo hiippalakkinen, hyppelevä kaveri, ei ole aivan yksiulotteinen olento. Ties missä mielentilassa muuan tonttu valjasti kerran kukon vetämään kärryjään, ja läheltä piti, ettei kärry kaatunut. Pimeän tullen, muiden nukkuessa, eräs univaikeuksista kärsivä tonttu kuuntelee öisin kosken pauhua ja miettii, miksei saa unta. Mutta samoihin aikoihin tonttujen erikoisjoukko alkaa hiippailla esiin. Ääneti he kulkevat siltojen ali ja kuiskuttavat toisilleen: pääsköön vangit vankiloistaan!

Suurin osa tontuista on kuitenkin ahkeria, yhteistyökykyisiä ja nopeasti paikasta toiseen kiitäviä joulupukin apulaisia. Tontuilla on valkea parta ja he esiintyvät jouluna moitteettomassa juhlakunnossa.

Lasten ja eläinten joulu

Oikeastaan joulu on lasten juhla. Lapsilla on hauskaa aamusta iltaan, kun heitä ei rasita koulu. Riemu vuorottelee kuitenkin hartauden kanssa, kun vahva suhteemme luontoon pilkahtaa esiin. Uskotaan, että on tärkeää antaa lahjoja metsän eläimille. Silloin muun muassa metsähiiren poikaset ja pikkuoravat laulavat, ja lapsi voi saada yhteyden edesmenneeseen sukulaiseen varpusen kautta.

Vaikka joulukinkku on käsite, ei kinkun tarjonneille sioille tai porsaille ole omistettu montaakaan joululaulua. Pientä ristiriitaa on siinäkin, että ihminen on sitä mitä hän syö, mutta moni unohtaa sian kärsimykset kun kinkkua leikataan. Ja entä kun kaikki olemme jouluna porsaita?

Mutta nyt ei huolia ja murheita muisteta, ei edes laulajan, kun joulu, joulu on meillä!

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Klikkaa kuvasta YouTubeen ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

 

Takaisin listaukseen