Skip to content

Metsä Tissuen porteista ajetaan kotikeräyspaperia kaikkialta Suomesta. Tehtaassa Remeon toimittama paperi saa uuden elämän monenlaisina pehmopaperituotteina.

Kierrätyskuitujen uusiokäyttö on kansantaloudellisesti erittäin edullista, toteaa Metsä Tissuen hankintapäällikkö Iiro Mattila

Mitä tapahtuu kotikeräyspaperille, kun se lehtiroskiksesta kipataan Remeon autoon? Ensin paperi kuljetetaan välikeräysasemalle, mistä se lastataan mahdollisimman nopeasti irtotavarana kontteihin. Moni näistä paperikonteista päätyy Keski-Suomeen Mänttään, missä se saa Metsä Tissuen tehtailla uuden elämän.

Kotien ja jossain määrin myös yritysten keräyspaperista valmistetaan monenlaista pehmopaperia niin kotimarkkinoille kuin vientiinkin. Esimerkiksi Serla ja Katrin -tuotemerkit lienevät monille tuttuja. keräyspaperista valmistetun talous- tai wc-paperin tunnistaa siitä, että se ei ole puhtaan valkoista.

– Periaatteessa sama henkilö, joka on kantanut luetun lehden paperinkeräykseen, voi ostaessaan kierrätysmateriaalista valmistettua talouspaperia saada saman materiaalin takaisin, naurahtaa Metsä Tissuen hankintapäällikkö Iiro Mattila.

Laadukasta raaka-ainetta

Olennaisen tärkeää keräyspaperin laadulle on kosteuden määrä. Paperi toimitetaan mahdollisimman nopeasti kontteihin ja eteenpäin. Paperia ei edes paalata.

– Paperi ei saa missään vaiheessa jäädä odottamaan taivasalle. Laatu ei parane ulkona lojuessa, Remeon liiketoimintajohtaja Janne Vehmaa kertoo.

– Suomalainen keräyspaperi on pääasiassa korkealaatuista, sillä meillä on kerätty paperia pitkään. Kotitaloudet osaavat lajitella sen todella hyvin. Joskus seassa saattaa olla pahvia tai muuta sinne kuulumatonta.

Ympäristön puolesta

Kierrätyskuitujen uusiokäyttöä puoltaa moni asia. Ensinnäkin neitseellinen materiaali – tässä tapauksessa puu – säästyy tai sen voi käyttää johonkin muuhun. Toisekseen kierrätyskuitujen uusiokäyttö on kansantaloudellisesti erittäin edullista.

– Kierrätämme itse tuotettua materiaalia sekä omaan käyttöön että jalostettuna vientiin, Mattila kertoo.

Kierrätyskuitu tuodaan maanteitse, ja kuljettamalla vain täysiä kuormia minimoidaan ympäristölle aiheutuva haitta.

Metsä Tissuen ja Remeon yhteistyö on jatkunut vuosia. Laatu on pidetty korkealla ja toimitukset ovat olleet sovitunmukaisen säännöllisiä.

– Remeon kanssa toiminta on suoraviivaista ja sääntöjen mukaista. Ihmissuhteet toimivat ja kommunikointi on helppoa. Tavara on sellaista mitä haluamme ja hinnoistakin on päästy yhteisymmärrykseen, Iiro Mattila kehaisee.

Pehmopaperia

Kierrätyskuidusta valmistetulle pehmopaperille on tyypillistä, että se ei ole puhtaan valkoista.

Metsä Tissue pähkinänkuoressa

  • Yksi Euroopan suurimmista pehmopaperivalmistajista
  • Osa yhtä maailman suurinta metsäalan konsernia, Metsä Groupia
  • Tunnetuimmat brändit ovat Serla Lambi ja Katrin.
  • 2 700 työntekijää
  • 10 tuotantoyksikköä Saksassa, Ruotsissa, Puolassa, Slovakiassa ja Suomessa.
  • Tuottaa vuodessa yli 630 000 tonnia erilaisia papereita. Pehmopaperin osuus on 600 000 tonnia.
  • Liikevaihto vuonna 2014 oli 1,012 miljardia euroa.
Metsä Tissue