Skip to content

Ruskea pahvi on kullanarvoista raaka-ainetta varsinkin Kotkamills Oy:n käsissä: se tuottaa Remeon toimittamasta kierrätyskuidusta huippuluokan jatkojalosteita, joista yli 90 prosenttia menee vientiin.

Kotkamills käyttää valmistusprosessissa ruskeaa kierrätyskuitua, eli lähinnä kaupan ja teollisuuden käytettyjä ruskeita pahvilaatikoita.

Kotkamills Oy:n juuret ovat syvällä kymenlaaksolaisessa metsäteollisuudessa. Vuonna 1872 perustetusta sahasta on reilussa sadassa vuodessa kasvanut pitkälle jalostettuja paperituotteita valmistava yritys. Eikä raaka-ainetta kaadeta enää vain metsästä, vaan sitä kuljetetaan Remeon autoilla kauppojen ja tehtaiden pahvinkeräyspisteistä.

– Käytämme valmistusprosessissamme ruskeaa kierrätyskuitua, eli lähinnä kaupan ja teollisuuden käytettyjä ruskeita pahvilaatikoita. Kotikeräyspahvi ei tarpeisiimme oikein sovellu, sillä sen joukossa on usein liikaa epäpuhtauksia, kertoo Kotkamills Oy:n hankintajohtaja Jouni Pekonen.

– Ja käyttämällä käytettyä aaltopahvia saamme FSC-kuituja paperin valmistukseen.

Kotkamills Oy valmistaa kierrätyskuidusta Absorbex-tuotenimellä myytävää imukykyistä voimapaperia. Sitä hyödynnetään eri vahvuisina muun muassa huonekaluissa käytetyn korkeapainelaminaatin runkokerroksessa sekä vanerien ja muiden puulevyjen pinnoituskalvoissa, joita Kotkamills Oy tuottaa myös itse Imprex–tuotenimisinä. Absorbexin pääraaka-aine on sahojen sahanpuru, jota kierrätyskuitu täydentää Absorbex Eco -papereissa. Yli 90 prosenttia Absorbex- tuotannosta menee vientiin.

– Kun pakkauspahvi ja sahanpurusta valmistettu sellu puristetaan laminaatiksi, vältetään niiden poltto tai käyttö polttoaineiden raaka-aineena. Näin hiili sidotaan laminaattiin vuosikymmeniksi sen sijaan, että se poltettaisiin kertapölähdyksellä hiilidioksidina taivaan tuuliin, Pekonen toteaa.

– Jatkojalostamme siis puuta edelleen, ja se tuo Suomeen työtä ja bisnestä.

Laadukas pahvi on kuivaa pahvia

Oleellisimpia asioita pahvin laadussa on sen kosteus. Alle kymmenen prosentin vesipitoisuus on alan standardi.

– Ei kukaan halua maksaa vedestä. Siksi pahvi paalataan nopeasti Vantaan laitoksella tuhannen kilon paaleiksi. Kun paalit ovat tarpeeksi isoja ja tiiviisti pakattuja, ne eivät ime enää kosteutta kuten kevyt irtopahvi, kertoo Remeon liiketoimintajohtaja Janne Vehmaa.

Toinen laadun määrittelijä on tasalaatuisuus.

– Seassa ei saa olla muita pahvilaatuja kuin ruskeaa pahvia, eikä missään nimessä epäpuhtauksia, kuten muovia.

Lajittelu alkaa jo syntypaikalta. Asiakasta ohjeistetaan, mitä pahvipuristimeen tai keräysastiaan voi laittaa. Seuraava tarkastuspaikka on Remeon  laitoksella, missä mahdolliset epäpuhtaudet noukitaan pois ennen paalausta – tarvittaessa käsipelillä. Kotkamillsin oma prosessi poistaa vielä mahdolliset metalliniitit.

Pitkä yhteistyö jatkuu

Remeon ja Kotkamillsin yhteistyö alkoi vuonna 2010.

– Yhteistyö on sujunut mainiosti:Remeonilla on varmat, hyvälaatuiset toimitukset, ja asiointi on miellyttävää, Jouni Pekonen kertoo.

Yhteistyötä on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa entisestään.

– Tulevaisuudessa tarkoituksenamme on lisätä kierrätyskuitujen määrää.

Kotkamills Oy

Kotkamills valmistaa uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta, kehitettyjä tuotteita.

Tuotebrändejä ovat korkealaatuiset erikoislaminaattipaperit
Absorbex® ja Imprex®, korkeabulkkinen painopaperi Solaris® sekä ekologiset puutuotteet.

Vuonna 2016 Kotkamills on aloittamassa täysin kierrätettävien kuluttajapakkauskartonkien valmistuksen Kotkassa.

Ota yhteyttä:
Janne Vehmaa
Liiketoimintajohtaja
puh. 010 540 4430
janne.vehmaa@remeo.fi

Kotkamills Oy