Skip to content

Elokuussa koetaan jotain ainutlaatuista, kun Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat järjestetään Turussa poikkeuksellisesti samalla viikolla – Paavo Nurmi Marathonilla höystettynä. Remeo Oy vastaa tuttuun tapaan tapahtumien ympäristöhuollosta.

Koronakevät haastoi kesän urheilutapahtumien järjestäjien luovuuden ja kärsivällisyyden. Vaikka ennakointi joutui kohtaamaan epävarmuuden, muuttuviin ohjeistuksiin ja hetkessä eläviin suunnitelmiin pyrittiin sopeutumaan mahdollisimman hyvin ja joustavasti. Tässä työssä arvoonsa nousi pitkäjänteinen ja luottamuksellinen yhteistyö tuttujen kumppanien kanssa.

”Yleensä kesäkuussa järjestetty Paavo Nurmi Games siirtyi poikkeusolosuhteiden takia elokuulle ja samalle viikolle Kalevan kisojen kanssa. Kerran kymmeneen vuoteen Turussa järjestettävät Kalevan kisat pysyivät suunnitelmien mukaan paikallaan, ja jatkoksi saatiin vielä Paavo Nurmi Marathon”, tapahtumatuottaja Kari Ahonen kertoo.

Kun asioita tehdään toisella tavalla, siitä voi syntyä vielä parempaa”, Paavo Nurmi Games -tapahtumien tapahtumatuottaja Kari Ahonen sanoo.

”Remeo on meille paras kumppani”

Elokuussa voi jo huokaista helpotuksesta. ”Yleinen epävarmuus on odotuttanut tavoitteiden asetantaa ja suunnitelmien toteuttamista pitkälle kesään, mutta nyt tuntuu hyvältä, kun asiat loksahtelevat kohdilleen”, ympäristövastaava Silja Porkkala Kalevan kisat 2020 -organisaatiosta sanoo.

”Tilanne kehittyi kevään aikana moneen suuntaan yleisen epävarmuuden takia, joten myös suunnitelmia säädettiin moneen kertaan. Yhteistyökumppaneiden avulla pystymme jälleen järjestämään parhaat mahdolliset kisat poikkeusoloista huolimatta. Ympäristönhuoltoasioissa Remeo on meille paras mahdollinen kumppani. Yhteistyössä pääsemme tavoitteisiimme.”

Elokuinen urheilun superviikko on ainutlaatuinen tapahtuma. ”Yhteistyökumppaneiden avulla pystymme jälleen järjestämään parhaat mahdolliset kisat poikkeusoloista huolimatta”, ympäristövastaava Silja Porkkala Kalevan kisat 2020 -organisaatiosta sanoo. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Yhteistyö syvenee poikkeusoloissa

Yleisurheilutapahtumien tavoitteet henkilömäärien suhteen sopeutettiin poikkeusolojen sääntöihin. Jos aiemmin Turun Paavo Nurmi Stadionilla on liikkunut päivittäin noin 12 000–13 000 henkilöä, tänä vuonna määrä on tapahtuman väljyys ja turvallisuus huomioiden alle puolet stadionin maksimikapasiteetista.

”Yleisömäärän puolituksesta huolimatta palveluita ei ole puolitettu, vaikka pientä sopeuttamista tilanteeseen onkin tehty. Esimerkiksi jätehuolto ja saniteettitilat ovat suunnilleen aiempien vuosien luokkaa, minkä ansiosta voimme varmistaa palvelujen laadun ja urheilustadionilla liikkuvien turvallisuuden”, Ahonen kuvailee.

Monivuotinen yhteistyö Remeo Oy:n ja muiden yhteistyökumppanien kanssa on koronatilanteen myötä Ahosen mukaan vain syventynyt. ”Olemme joutuneet katsomaan tuttujen toimintamallien yli ja oppimaan uutta. Kun asioita tehdään toisella tavalla, siitä voi syntyä vielä parempaa.”

Jätehuolto sopeutuu joustavasti

Urheilutapahtumia ohjaavaan ympäristöohjelmaan kuuluvat Ahosen mukaan oleellisesti vastuullisuus ja kierrättäminen. ”Tänä kesänä olemme esimerkiksi varautuneet suojakäsineiden ja suojamaskien lajitteluun ja keräämiseen. Pyrimme myös kaikin tavoin vähentämään tapahtuma-aikaista jätteiden määrää”, Ahonen toteaa.

Stadionilla huomioidaan käsien desinfiointipisteet ja turvavälit yleisten ohjeistusten mukaan. Kansainvälisissä Paavo Nurmi Games -kisoissa ja kotimaisissa Kalevan kisoissa huomioidaan lisäksi erilaiset koronaohjeistukset. Turvallisuus ja ruuhkien välttäminen huomioidaan niin ikään Paavo Nurmi Marathonilla siten, että tapahtumat on jaettu kahdelle päivälle.

”On mukavaa, kun tapahtumajärjestäjän ei tarvitse yrittää olla ympäristöhuollon asiantuntija, koska Remeo tuo meille kaiken sen osaamisen, jota tapahtumissa tarvitaan”, Ahonen korostaa.

Ympäristönhuolto hyvissä käsissä

Remeo Oy:lle urheilutapahtumissa mukana oleminen on tuttuun tapaan mieluisa kokemus. Suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin, vaikka koronakevät haastoi tutut toimintatavat.

”Lähdimme sopeuttamaan joustavasti toimintaamme muuttuviin olosuhteisiin sopivaksi. Kun toimintaympäristö ja yhteistyötyökumppanit ovat tuttuja, pystymme tuottamaan parhaan mahdollisen ja varman palvelun”, avainasiakaspäällikkö Juha-Pekka Mäkilä Remeo Oy:stä toteaa.

Ennen kisojen starttaamista Remeo Oy:n varikolla tehdään paljon valmisteluja, jotta tarvittava määrä jäteastioita ja saniteettitiloja on lähtövalmiina paikan päälle. Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen lisäksi tärkeää on huolehtia ripeästä purku- ja jälkityöstä.

”Kun kisat päättyvät, me lähdemme paikalta viimeiseksi. Tavoitteena on, että kisoista jää kävijöiden mieliin mukavia muistoja, mutta ympäristöä ajatellen ei jälkeäkään”, Mäkilä kuittaa.

Urheilun superviikko Turussa 2020

  • Kansainväliset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukisat järjestetään Paavo Nurmi Stadionilla 11.8.2020.
  • Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut, Kalevan kisat, järjestetään Paavo Nurmi Stadionilla 13.-16.8.2020.
  • Paavo Nurmi Marathon järjestetään tänä vuonna kahden päivän tapahtumana 21.-22.8.2020.
  • Koronavirusepidemian takia lippuja on myynnissä tavallista vähemmän, joten kannattaa toimia ripeästi!

Lue lisää: paavonurmigames.fi, kalevankisat.fi, paavonurmimarathon.fi

Valokuvat: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto, Paavo Nurmi Games ja Remeo

 

Takaisin listaukseen