Skip to content

Kestävän joulun joulukalenterin yksi vakioaihe ovat kynttilät. Kuuluvathan kynttilät yhtä kiinteästi jouluun kuin joulukuusi, joulupöydän antimet ja lahjat. Itsetehdyt kynttilät ovat hyvä lahja, myös kestävänä jouluna.

Hyödynnä palamatta jääneet kynttilänpätkät tai hanki ekologista mehiläisvahaa ja tee itse kynttilät joulupöytään ja lahjaksi. Kynttilä ei yleensä pala aivan loppuun, sillä sula vaha pääsee yleensä tukahduttamaan liekin kun sydänlankaa on vielä sentti tai pari jäljellä. Kynttilänpätkiä ei kuitenkaan kannata heittää menemään, sillä jo muutamasta kynttilänlopusta voit tehdä uuden kynttilän.

Uusiokynttilä kynttilänpätkistä

Edullinen ja ekologinen kynttilä syntyy poltettujen kynttilöiden hukkapätkistä. Tarvitset uusiokynttilöiden tekoon vain kattilan, sulatusastian, muotin ja sydänlankaa sekä langan pidikkeiksi tikun ja pienen painon. Sydänlanka on ainoa, joka kannattaa ostaa uutena askartelukaupasta. Sulatusastiaksi sopii metallinen säilykepurkki. Muotti voi olla astia, johon kynttilä saa jäädä, kuten kierrätetty kynttilälasi, lasinen vauvanruokapurkki tai metallinen teepurkki. Kannellinen kynttiläpurkki toimii samalla sekä lahjapakettina että joululahjana.

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

Katso ohjeet uusiokynttilän tekoon Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen sivulta. Siellä on myös hauska vinkki valaa kynttilä appelsiinin tai kookospähkinän kuoreen, nekin sopisivat mainiosti joululahjaksi tai joulupöydän koristeeksi.

Mehiläisvaha on arvokas luonnontuote

Mehiläiset ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa luonnon monimuotoisuuden ja ravintoketjujen ylläpidossa. Niiden suorittama pölytys on elintärkeää monille kasveille ja sen vuosittainen arvo Suomen taloudelle on Hunajayhtymä Oy:n mukaan noin 60 miljoonaa euroa. Mehiläistenhoito on siis osa kestävää kiertotaloutta.

Mehiläiskennoista saadaan hunajan ohella mehiläisvahaa, josta taas voidaan tehdä muun muassa kynttilöitä. Mehiläisvaha on arvokas luonnontuote ja hieno kynttilämateriaali. Se palaa kauniisti ja vapauttaa ilmaan makeaa, hunajamaista tuoksua. Mehiläisvahakynttilä sopii siis hyvin suureen juhlaan kuten jouluun. Mehiläisvahaa saa askartelu- ja luontaistuotekaupoista sekä alan verkkokaupoista. Hunajayhtymä Oy:n sivuilta löytyy myös vaiheittainen ohje mehiläisvahakynttilän tekoon.

Mehiläiset tuottavat mehiläisvahaa vaharauhastensa avulla.

Mehiläisvaha on luonnontuote kuten hunajakin ja sillä on pieni hiilijalanjälki.
Kuva: Mehiläishoitajain liitto/Hunaja.net

Mehiläisvahakynttilällä on hyvin pieni hiilijalanjälki, etenkin jos hankit mehiläisvahan lähituottajalta ja valat kynttilän uudelleenkäytettävään muottiin. Mehiläisvahaa saa myös arkkina, ja yhdestä arkista voit rullata kynttilän paljain käsin.

 

Takaisin listaukseen