Skip to content

Loppuvuoteen sattuu suma eri luontoisia juhla- ja edustustilaisuuksia. Kestävät vaatevalinnat auttavat pukeutumaan tilanteen mukaisesti ja raikkaan erilaisesti vaikka joka juhliin, turhuuksiin tuhlailematta.

Kestävän kehityksen joulukalenterin viides luukku aukeaa näin kestävien vaatevalintojen suuntaan vain päivää ennen presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton odotettua pukuloistoa. Viime vuonna linnan juhlissa nähtiin useita kierrätys- ja uusiomuodin taidonnäytteitä. Toivottavasti tänä vuonna tehdään taas uusi kestävän muodin mukaisten iltapukujen ennätys!

Jos jokaiseen juhlaan ja edustustilaisuuteen pitäisi pukea täysin uusi asu päälle, tulisi yksin joulukuuksi hankkia aika monta vaatekappaletta. Onneksi näin ei tarvitse toimia, vaikka pikamuotiketjut vielä ruokkisivat sellaista asennetta. Hidas muoti, kierrätysmuoti ja vanhasta uutta -uusiomuoti sopivat mainiosti juhlapukeutumiseen.

Hidas muoti

Hidas muoti sopii suunnitelmalliselle ja harkitsevaiselle kuluttajalle. Ajatuksena on ostaa, tehdä tai teettää itselle alusta asti juuri sopivat vaatteet laadukkaista, kulutusta kestävistä materiaaleista. Elastaanisekoite on ehdoton ei, hidas muoti suosii kestäviä luonnonkuituja. Tähän kategoriaan kuuluvat juhlavaatteista esimerkiksi naisen klassinen pikkumusta ja miehen tumma puku – vaatekappale, jota voi käyttää lukemattomissa eri tilanteissa, vain asusteita tai paitaa vaihtamalla. Hidas muoti on juuri niin ilmeikästä kuin kantajansakin mutta luotu kestämään katseita loputtomiin. Hidasta muotia voi löytää edullisesti vintage-liikkeistä ja pienellä onnenkantamoisella kirpputoreiltakin.

Kierrätysmuoti ja uusiomuoti

Kierrätysmuoti ja uusiomuoti ovat hauskoja tyylisuuntauksia, vaikka oikeastaan termit kuvaavat vaatteiden materiaalien alkuperää. Kierrätysmuotia ovat vaatteet, joiden materiaalit olisivat joutuneet jätteeksi ellei joku olisi antanut niille toista tilaisuutta. Uusiomuoti taas on uutta, vanhaa ja kierrätettyä vapaasti yhdistelevää vaatetuotantoa. Esimerkiksi linnan juhlissa on nähty naisten yllä kalaverkkoa ja laskuvarjokangasta. Ole siis luova ja hyödynnä erikoisetkin materiaalit, jos ryhdyt kokeilemaan näitä suuntauksia! Kierrätysmuoti ja uusiomuoti sopivat kaikille, mutta erityisesti täysin uniikkeja vaatteita suosiville, trenditietoisille ja kokeilunhaluisille. Kierrätetyt vaatteet ovat lähes sama asia kuin kierrätysmuoti, ovathan kierrätetty vaate jonkun hukkaa ja toisen löytö. Näitä löytöjä voi tehdä kierrätyskaupoissa, kirpputoreilla ja kierrätystapahtumissa. Uusiomuotia saa edullisimmin itse tuunaamalla, mutta alalla toimii lukuisia yrityksiä ja yrittäjiä. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy tuottaa omaa Plan B -uusiomallistoa.

esiliina_kierrätysmuotia_itsetehty_hukkakankaista

Hukkakankaista syntynyt esiliina, joka on ollut sisarusten käytössä ensin päiväkodissa, sittemmin leipomisessuna kotona.

Kuvaesimerkki kierrätysmuodista esittelee esiliinan, jonka Remeo Oy:n assistentti Heidi Hellman teki nyt yläasteikäiselle esikoiselleen päiväkodin askartelu- ja leipomishetkiä varten. Esiliinaan on käytetty Afrikasta jämäpalana tuotua puuvillakangasta, rikki menneen sateenvarjon kangasta sekä rikkinäisiä sukkahousuja. Kääntöesiliinan käärmepuoli kestää maaliroiskeet, kukkapuoli suojaa taikinatahroilta, ja se on nyt käytössä jo toisella lapsella leipomisessuna. Itsetehdystä uusiovaatteesta Heidillä on tuore esimerkki: Juuri nelosluokkalaisten itsenäisyyspäivätanssiaisissa kaupungintalolla tanssineella kuopuksella oli yllään pitkä mekko, jonka äiti teki noin vartissa muokkaamalla omaa vanhaa mekkoaan. Asuun yhdistettiin tytön omat tanssikengät ja perheen naamiaisasustelaatikosta löytynyt kangasruusu hiuskoristeeksi. Mitään uutta ei näihin tansseihin tarvinnut ostaa.

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

 

 

 

Takaisin listaukseen