Skip to content

Jos joulukinkku ei maistu, olet vegaani tai etsit vaihtelua joulupöytään, pelastuksesi voi olla kasviproteiini. Ja jos vaihdat lihaisan pääruuan esimerkiksi seitankinkkuun, on joulupöytäsi jo huomattavasti perinteistä kestävämpi.

Mitä tarjota vegaanille jouluna? Monet ensimmäistä vegaanijouluaan viettävät ja heidän läheisensä kipuilevat tämän kysymyksen kanssa, koska perinteinen suomalainen jouluruoka ei ole tyypillisesti vegaanille sopivaa. Kaikille jouluruuille löytyy kuitenkin hyvä vegevaihtoehto, kun maltat hakea ja kokeilla reseptejä ja vegaanisia valmistuotteita.

Tofu, linssit ja pavut sekä pähkinät ja täysjyvävilja ovat hyviä proteiininlähteitä – kysy vaikka fitness-asiantuntijoilta. Kauppoihin ilmestyy myös koko ajan uusia kasvisproteiinipohjaisia tuotteita. Jos kauraa tulee jo korvista ja kinkkua on ikävä, kokeile tehdä itse seitankinkku!

Seitankinkku, suosittu kasvisjoulukinkku

Kasviskinkku löytyy jo monien isompien ruokakauppojen valikoimista, mutta saatavilla on myös itse tehtävän seitankinkun ainespaketteja ja tietysti reseptejä, joiden turvin kasviskinkun voi tehdä alusta asti itse.

Seitankinkku valmistuu gluteeni- ja kikhernejauhoista, jotka maustetaan ja leivotaan leivän tapaiseksi pötköksi. Pötkö paistetaan uunissa kuin pieni lihakinkku; ensin reilu tunti folioon käärittynä, sitten sinappikuorrutuksen kanssa hetki matalammassa lämmössä. Jäähtynyt seitankinkku saa vetäytyä viileässä yön yli, ja se voidaan tarjota kylmänä tai lämpimänä. Katso seitankinkun ohje esimerkiksi Vegaaniliiton reseptiarkistosta.

Joululaatikot ja vaihtelua vegetwistillä

Vaikket luopuisikaan kokonaan lihasta ja kalasta, voit keventää tai rikastuttaa joulupöytääsi maittavilla vegaanisilla lisukkeilla. Joululaatikot onnistuvat yhtä hyvin täysin vegaanisina, kunhan et säästele rasvan ja mausteiden määrässä. Vegaaniruuan ei tarvitse olla laihaa! Mehevä kasvispiiras maistuisi varmasti kaikille, siinä voit munamaidon sijaan kokeilla soijajauho-vesi-suurustetta tai soijajogurttia.

Perinteinen rosolli on monessa kodissa vegaaninen jo vanhastaan, vaikket ehkä ole tullut ajatelleeksi sitä. Jos tapanasi on ollut vispata kermavaahto rosollin seuraksi, saat vaahdon tehtyä myös kaura- tai soijakermavalmisteesta. Saatavilla on myös crème fraîche -tyypistä kasviskermavalmistetta.

Täysin kasviperäisistä, vegaanisista valmistuotteista löytyy laaja valikoima leikkeleitä, juustoja ja pikkusuolaisia alkuruuaksi ja pitkän aattoillan yöpalaksi. Mutta kenties herkullisimmat kasvisruuat ovat niitä, joita teet tuoreista vihanneksista ja kasvisproteiininlähteestä ja maustat itsellesi mieluisin maustein.

Vegaanista makeaa: Kaikille sopivat kookospallot

Kookospallon ohjeella pyöräytät nopeasti makeat suupalat, jotka saat sopimaan niin vegaaniseen, gluteenittomaan kuin moneen allergiseenkin ruokavalioon. Mikä parasta, kookospallot eivät vaadi lainkaan paistamista tai keittämistä! Tämä on siis myös edullinen vaihtoehto vaikkapa konvehdeille.

Ota huoneenlämpöön pehmenemään 100g margariinia. Valmista tilkka kahvia, anna sen jäähtyä. Sekoita kulhossa 3dl kaurahiutaleita, 1dl sokeria, 3rkl tummaa kaakaojauhetta ja 1tl vaniljasokeria. Sekoita kuiviin aineksiin pehmennyt rasva ja 2-3rkl kylmää kahvia. Sekoittele puukauhalla ja lopuksi käsin tasainen massa ja pyörittele siitä käsien välissä pieniä palloja. Pyörittele pallot kookoshiutaleissa ja asettele kannelliseen astiaan. Anna pallojen maustua jääkaapissa ainakin yön yli. Ota ne huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua. Muokkaa reseptiä näppituntuman ja omien makumieltymystesi mukaan.

Miksi vegetwistiä joulupöytään?

Kasvisperäinen ruoka kuormittaa maapalloamme eläinperäistä vähemmän jo siitä syystä, että tuotantoeläimille syötetään paljon kasveja, joita ihmisetkin voisivat syödä. Niinpä yhtä lihakiloa varten on raivattu kasvutilaa viljelykasveille ja kasvatettu kasveja moninkertaisesti sen tarjoamaan ravintomäärään verrattuna. Maailman keuhkoja, suuria metsiä, kaadetaan lihakarjan laitumia varten ja peltoalaa käytetään rehutuotantoon, kun samalla alalla voitaisiin viljellä ravintorikkaita ruokakasveja.

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Ilmastopukki pyytää apuasi! Katso animaatio Remeo-pöllön ensimmäinen joulu YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan.

 

Takaisin listaukseen