Skip to content

Mitä kierrätyksessä ja jätteenkäsittelyssä tapahtuu Suomessa ja maailmalla vuonna 2018? Mitä tästä seuraa? Kyselimme ajankohtaisista asioista aluejohtaja Kimmo Käenmäeltä ja aluejohtaja Janne Vehmaalta.

Kierrätys yhä keskeisemmässä roolissa

MITÄ?

Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto on tuonut tullessaan sen, että poltettavista jätteistä on ylitarjontaa.

MITÄ TÄSTÄ SEURAA?

Kaatopaikkakiellon myötä toteutamme kiertotaloutta ja pääsemme lähemmäksi niitä kierrätystavoitteita, joita on asetettu sekä maailmanlaajuisesti että myös täällä Suomessa. Lisäämällä kierrätettävien jätejakeiden osuutta yritykset ja kuluttajat voivat myös saada selvää rahallista hyötyä.

Muovien kerääminen ja korvaaminen trendeiksi

MITÄ?

Kiinassa vähennettiin tänä vuonna dramaattisesti muovijätteen vastaanottoa.

MITÄ TÄSTÄ SEURAA?

Tästä on seurannut se positiivinen seikka, että muualle maailmaan ja myös Suomeen syntyy lisää kierrätysmuovia jalostavia ja hyödyntäviä toimijoita. Lisäksi trendiksi on nousemassa se, että muovia korvataan pakkausteollisuudessa uusiutuvilla materiaaleilla.

Ruokahävikin ratkaisuun etsitään keinoja

MITÄ?

Ruokahävikki on maailmanlaajuisesti todella merkittävä ongelma. Tämänhetkisten arvioiden mukaan noin kolmannes ihmisten elintarvikkeeksi tuotetusta ruoasta päätyy ruokahävikiksi tai elintarvikejätteeksi.

MITÄ TÄSTÄ SEURAA?

Jokaisen meistä tulisi miettiä entistä voimakkaammin keinoja ruokahävikin vähentämiseen. Ravintolat ja muut lounaspaikat ovat jo kehittäneet ja jatkavat uusien palvelujen kehittämistä. Esimerkiksi hävikkiruokaa tarjotaan ostettavaksi puoleen hintaan tai jopa alle sen. Ruoan punnitus lisääntyy, mikä saa ruokailijat tietoisiksi siitä, että ruokahävikilläkin on hintalappunsa. Myös biojätteen erilliskeräystä tehostetaan ja poltettavan sekajätteen määrää vähennetään. Näin ravinteet saadaan talteen nykyistä paremmin ja tuotetaan muun muassa polttoainetta liikennekäyttöön.

Parempi lajittelu ei tarkoita isoja sijoituksia

MITÄ?

Kaikki poltettava jäte ei enää mahdu Suomessa polttoon. Poltettavan jätteen määrää voisimme pienentää lajittelemalla paremmin. Esimerkiksi energiajätteen seassa on paljon pahvia ja muovia, jotka kannattaa kerätä erikseen.

MITÄ TÄSTÄ SEURAA?

Meidän kaikkien on kiinnitettävä huomiota lajitteluun yhä enemmän. Parempi lajittelu on usein kiinni asenteesta – siihen ei tarvitse välttämättä sijoittaa suuria summia rahaa, kun halutaan lajitella paremmin. Lajittelun parantamisen voi aloittaa pienestä, yksinkertaisina keinoina voivat olla esimerkiksi yksi pahvirullakko tai säkki muoveille. Kyse on pienistä asioista, ensimmäisenä ei tarvitse miettiä esimerkiksi ison puristimen hankintaa.

Takaisin listaukseen