Skip to content

Muistatko, koska olet viimeksi lainannut jotakin kirjastosta? Entä koska olet viimeksi lainannut kirjastosta jotakin muuta kuin kirjan? Jos nämä tapahtuivat äskettäin, olet todennäköisesti jo ansioitunut kiertotalouden edistäjä!

Kirjasto on malliesimerkki kiertotaloutta toteuttavasta jakamisalustasta. Jakamisalusta on paikka, jossa materiaalia, tuotteita ja palveluja voi lainata, vuokrata tai vaihtaa – joko fyysisessä toimipisteessä tai digitaalisessa ympäristössä.

Remeo Oy:n infograafi Kiertotalouden liiketoimintamallit

Jakamisalustat, kuten kirjasto, ovat yksi kiertotalouden liiketoimintamalleista.

Suomen mainio julkinen kirjastoverkosto on elänyt ajassa ja kehittynyt käyttäjien tarpeiden mukaan. Tämän päivän kirjasto tarjoaa lukunautintojen lisäksi monenlaisia muitakin työkaluja ja virikkeitä. Miten olisi lautapeli-ilta kavereiden kanssa? Tai elokuvailta omalla kotisohvalla kirjaston suoratoistopalvelua hyödyntäen? Laittaisiko työporukkasi pystyyn pop up -pikkujouluorkesterin lainasoittimilla? Muutamat kirjastot lainaavat jopa urheiluseurojen kausikortteja, koripallojoukkue Helsinki Seagullsin ideoimalla palvelumallilla.

Kirjastokino on kirjaston uusi elokuvien suoratoistopalvelu, joka toimii niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Palvelu tunnistaa käyttäjän iän, ja eri-ikäisille katsojille on kasvava joukko elokuvia laidasta laitaan. Kirjastokino toimii tällä hetkellä muun muassa Tampereen kaupunginkirjaston ja Satakirjastojen kirjastokortilla.

Perinteiseen, paperisivuiseen kirjaan uppoutuminen on edelleen rakas harrastus monelle ja tervetullutta vaihtelua ruudun katselulle. Kirjan valinnastakin voi tehdä pienen seikkailun: Sovi kaverin tai kumppanin kanssa kirjanvaihdosta tai valitse kirjasi sokkona. Lue elämänkerran perään sarjakuva ja kuuntele rikosromaani äänikirjana.

Mitä kaikkea sinun lähikirjastostasi löytyy?

 

Takaisin listaukseen