Skip to content

Joulu on yhdessäolon, hyvän ruuan, laulun ja myös leikin aikaa. Leikkimielellä monessa kodissa kaivetaan esiin kaikille sopivat lauta- ja seurapelit, joita aikuisillakin on aikaa pelata viimeistään aattoiltana.

Kun aattoillan juhla-ateria on syöty, ilmastopukki tai joulupukki tavattu ja joululahjat jaettu, on aika ottaa esiin pelit! Toki perheessäsi saattaa olla toisenlaisiakin joulun ohjelmanumeroita, mutta lauta- ja seurapelien pelaaminen on hyvin suosittua juuri joulun aikaan. Se kertoo ehkä siitä, miten ihmisen mieli tarvitsee irrottautumista vakavammista asioista ja heittäytymistä leikkiin tai peliin, jossa on omat, arjen pyörittelystä poikkeavat sääntönsä. Leikki ja peli kehittävät sosiaalisia taitoja ja mielikuvitusta ja ovat siis erinomaista, jopa välttämätöntä vaihtelua aivoillemme.

Sosiaalista puolta kannattaa kehittää viettämällä oman perheen ja ystävien kanssa yhteistä aikaa mahdollisimman paljon. Arki, työkiireet ja jouluvalmistelut ovat voineet helposti viedä paljon sitä aikaa, jonka muuten tekisitte jotain täysin tavoitteetonta yhdessä. Jos sinulla on lapsia tai nuoria lähipiirissäsi, ota esiin muutama peli viimeistään tänään ja pelaa heidän kanssaan harjoituspelit nyt hyvissä ajoin ennen jouluturnausta. Teininkin saa innostumaan pelihetkestä, jos siihen liittyy esimerkiksi maistuva tarjoilu.

Lautapelit ja seurapelit – mistä niitä saa kierrätettynä?

Jos omista tai seurueesi kaapeistasi ei löydy sopivia pelejä, voitte kysellä naapurustosta mahdollisia lainapelejä. Nykyään naapurustohaun saa helposti laajennettua kuuluttamalla tarvettaan kaupunginosan, lähialueen tai vaikka aktiivisen talotoimikunnan WhatsApp- tai Facebook-ryhmässä.

Voit hakea lautapelejä kirjastoista, myös tähän hätään. Useimmat kirjastot ovat auki vielä 23.12. ja jälleen tapaninpäivän jälkeen – pelikauttahan kannattaa jatkaa ainakin loppiaiseen saakka.

Kirpputorimyymälöissä ja kierrätyskeskuksissa on vaihtelevasti pelejä myynnissä; eilisessä joulukalenteriluukussa mainitsimme muutamien potentiaalisten paikkojen yhteystiedot. Eniten olemme tavanneet kirpputoreilla palapelejä. Suuritöisen, 500-1000 palan palapelin kokoamisesta voi tehdä haasteen isommallekin porukalle; hanki vaikka kaksi tuhatpalaista ja jaa porukka kahteen tiimiin. Nopeammin palapelinsä koonnut joukkue saa palkinnoksi glögit tai hartiahieronnat hitaammalta joukkueelta.

Ennustusleikki aattoiltaan tai uuden vuoden varalle

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

Lyijypitoista tinaa ei ole maaliskuun 2018 jälkeen saanut uutena vuotena sulattaa, eikä sen korvikkeeksi ole keksitty kovin paljoa turvallisempaa, vastaavaa ennustusmenetelmää. Sokeri ja mehiläis- tai kynttilävaha ovat suosituimmat uudenvuodentinan korvikkeet , niiden kokeilusta on havainnollistava video OP:n YouTube-kanavalta. Saimme kuitenkin eräältä asiakkaaltamme vinkin todella hauskasta ja turvallisesta lyijytinan korvaavasta ennustusleikistä.

Leikkaa etukäteen sanomalehdistä tai aikakausilehdistä sanoja tai lauseita. Voit leikata reilumman palasen lehdestä ja alleviivata sanan tai sanat, jotka siitä tulee huomioida. Taittele tai rullaa paperinpalat hammastikulla pieniksi kääröiksi ja kerää ne pussiin tai purkkiin, josta ei näy läpi. Kun ennustusleikki voi alkaa, kootaan osallistujat piiriin ja käydään läpi tulevaisuuden kannalta oleelliset kierrokset: raha, rakkaus, työ, perhe, onni, terveys ja niin edelleen. Kunkin kierroksen aikana osallistujat nostavat vuoron perään yhden paperilapun ja lukee sen äänen: Se on ennustus kyseisestä aihealueesta tulevalle vuodelle. Tulokset ovat todella hauskoja, vakuutti tämän vinkin lähettäjä.

 

Takaisin listaukseen