Skip to content

Urheilutapahtumissa kuluu paljon juomaa ja ruokaa. Siksi urheilutapahtumissa syntyy myös paljon jätettä. Remeolla on pitkä kokemus Paavo Nurmen nimeä kantavien tapahtumien ympäristöhuollon onnistuneesta hoitamisesta.

Paavo Nurmi Marathon on juostu Turussa jo 27 kertaa, joten siitä on kasvanut vuosien saatossa käsite. Koko kaupungin valloittava ja juoksijalegenda Paavo Nurmea kunnioittava tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. “Tapahtuma on löytänyt paikkansa juoksijoiden sydämissä, mistä kertoo esimerkiksi se, että viimeisen kymmenen vuoden aikana osanottajien määrä on säilynyt tasaisesti 3000 ja 3400 välillä”, tapahtumatuottaja Kari Ahonen sanoo.

“Suuri osallistujamäärä merkitsee melkoista määrää mukeja, tölkkejä ja muita ruokahuoltoon liittyviä pakkauksia. Eniten tulee pahvijätettä, mutta myös metalli- ja muovijätettä.”

Räätälöidyt ratkaisut

Tapahtumajärjestäjänä Paavo Nurmi Festival haluaa hoitaa jätehuollon mahdollisimman hyvin ja ympäristöohjelman mukaisesti. Tämä onnistuu hyvässä ja jatkuvasti tiivistyvässä yhteistyössä Remeon kanssa.

“Vaikka ennakointi ei ole ihan yksinkertaista, pitkän kokemuksen ja yhteistyön ansiosta osaamme arvioida, paljonko jätettä syntyy tai mikä on saniteettitilojen tarve. Ratkaisut räätälöidään aina tilanteen mukaan ja asiakkaiden parasta ajatellen”, Ahonen korostaa.

“Mietimme Remeon kanssa hyvissä ajoin, mitä missäkin tapahtumassa tarvitaan. Pyrimme löytämään parhaat ja toimivimmat ratkaisut kustannustehokkaasti. Jos tilanteet yllättäen muuttuvat, suunnitelmia voidaan muuttaa joustavasti ja ketterästi. Tämä on tapahtuman onnistumisen kannalta oleellista. Pienetkin asiat ratkaisevat.”

Homma hallussa

Pitkäjänteinen yhteistyö kertoo luottamuksesta. “Olemme tehneet yhteistyötä eri urheilutapahtumissamme jo parikymmentä vuotta. Remeon kanssa on yksinkertaisesti helppo toimia”, Ahonen summaa.

Esimerkiksi yhden Paavo Nurmi Marathonin aikana käytetään 70 000 pahvimukia, joiden keräämisestä ja kierrättämisestä Remeo huolehtii. Lisäksi Remeo hoitaa paikalle riittävän määrän saniteettitiloja ja isoja 600-litraisia roska-astioita. Tänä päivänä jäteautot ovat myös turvaamassa avoimia reittejä osallistujien turvallisuutta ajatellen.

Ahonen muistuttaa, että jätteet eivät ole ongelma, kunhan jätehuolto suunnitellaan ja toteutetaan hyvin. “Tapahtumien aikana Remeon yhteyshenkilö on paikalla, joten homma on koko ajan hallussa. Kun tapahtuma on ohi, viimeisenä alueelta lähtee Remeon auto.”

Kaikki kiertoon

Paavo Nurmi Festival ja Remeo ovat kehittäneet palveluja yhdessä monin tavoin, jotta kaikki jäte saataisiin mahdollisimman hyvin talteen ja kiertoon eli hyödynnettäväksi uudelleen.

Pitkäaikainen yhteistyö sujuu hyvässä hengessä. “Remeo on meille hyvä, luotettava ja innovatiivinen yhteistyökumppani. Kehitämme jätehuoltoa koko ajan yhdessä palvelujen tehokkuutta ja käyttäjäystävällisyyttä ajatellen. Yhteistyömme uudistuu tarpeiden mukaan – ihan niin kuin tapahtumatkin elävät ajan hengessä”, Ahonen pohtii.

“Tuemme lasten ja nuorten urheilutoiminnan kehittämistä. Remeo ymmärtää tarpeemme ja Remeon kanssa voimme jakaa arvomme. Kun hommat hoidetaan hallitusti ja huolella, kaikki vain toimii.”

Lapsia Paavo Nurmi marathonilla

Tiesitkö?

  • Remeo osallistuu yhteistyökumppanina vuosittaisiin Paavo Nurmi Festival -tapahtumiin, joita ovat Paavo Nurmi Marathonin lisäksi kesäkuussa järjestettävät Paavo Nurmi Games -yleisurheilukisat sekä syyskuinen Ruissalojuoksu.
  • Juoksijalegenda Paavo Nurmen jalanjäljillä juostava Paavo Nurmi Marathon tarjoaa juoksijoille matkoja moneen makuun: kympin (10 km), puolimaratonin (21,097 km) ja täysmaratonin (42,195 km). Vuonna 2018 mukaan pääsivät ensimmäistä kertaa myös perheen pienimmät minimaraton-matkoille (1,2 km ja 700 m).
  • Ensimmäinen Paavo Nurmi Marathon järjestettiin vuonna 1992. Maratonin reittiennätyksen on tehnyt japanilainen Noriaki Kiguchi ajalla 2.18,58.
  • Ensimmäiset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukisat järjestettiin Paavo Nurmelle 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi kesäkuussa 1957. Paavo Nurmi Games on osa IAAF:n World Challenge -sarjaa.
  • Juoksutapahtumien takana on Turun Urheiluliitto ry, jonka tarkoituksena on edistää liikunnan ja urheilun harrastamista toiminta alueellaan. Tapahtumat tuottaa Juoksuaika-tapahtumatoimisto Event Consulting Turku Oy.
Paavo Nurmi Festival