Skip to content

Miten kiertotalous näkyy isännöitsijöiden jokapäiväisessä työssä? Turun Seudun Kiinteistöpiste Oy:n omistajat Jussi Jalonen ja Ilmari Hiltunen kertovat. Arjessa mukana on myös Remeo, joka on toiminut yrityksen yhteistyökumppanina sen perustamisesta asti.

Turun Seudun Kiinteistöpiste on kolmen osakkaan voimin vuonna 2016 perustettu nuorekas ja asiakaslähtöinen isännöintitoimisto. Yritys toimii Turun, Raision, Liedon, Kaarinan ja Naantalin alueilla hoitaen kerros- ja rivitaloyhtiöiden asioita.

Yleisesti ottaen kierrättäminen toimii Jalosen ja Hiltusen mielestä paremmin kerrostaloissa, sillä niissä on isommat astiat eivätkä ne täyty esimerkiksi litistämättömistä pahvilaatikoista. Rivitaloissa astiat taas täyttyvät nopeammin. Tämän päivän haasteet ovat kuitenkin moninaiset.

Kierrätys huomioon jo rakennusvaiheessa

Lajittelusta kiinnostuneet asukkaat haluavat uusia jätejakeiden lajittelumahdollisuuksia, mutta taloyhtiöissä tilat loppuvat usein kesken. Muovinkeräyspiste on juuri nyt kysytyin, mutta lajittelua ja kierrätystä ei ole aina ajateltu rakennusvaiheessa loppuun saakka. Monista uudisrakennuksistakin puuttuu esimerkiksi muoville tarkoitettu jäteastian paikka.

”Tässä on iso muutoksen paikka. Jotta kierrätys saataisiin jatkossa mahdollisimman sujuvaksi, jäteastioiden monipuolisuutta tulisi miettiä jo suunnitteluvaiheessa”, Remeo Oy:n aluemyyntipäällikkö Timo Sariola sanoo.

”Niille ihmisille, jotka haluavat kierrättää, jäteastioiden määrä ei välttämättä ole rahakysymys. Heille tärkeintä on jätehuollon kehittäminen ympäristönäkökulmasta”, Ilmari Hiltunen lisää.

Kun se on helppoa, se tulee tehtyä

Turun Seudun Kiinteistöpisteessä on huomattu, että kuluttajien tietoisuus lajittelussa on vaihtelevaa. Toiset ottavat selvää ja haluavat tietää tarkkaan, minne jätteet päätyvät ja miksi, mutta sitten on niitäkin, joita asiat eivät juurikaan kiinnosta.

”Uskon, että lajittelun kiinnostus kasvaa tulevaisuudessa. Tietoisuutta lajittelun tärkeydestä voitaisiin kasvattaa esimerkiksi siten, että kerrostaloasuntojen keittiöihin ja jäteastioihin asennettaisiin lajittelutauluja ja lajittelutarroja jo rakennusvaiheessa. Lajittelun pitää olla tarpeeksi helppoa, jotta se tulee tehtyä,” Hiltunen sanoo.

”Vaikka jätteiden lajittelun kautta taloyhtiö saakin kustannussäästöjä, polttokelpoisen jätteen hinta saisi aika paljon nousta, että kulttuuri muuttuisi”, miehet arvelevat. Toisaalta, kun kiinnostusta löytyy, monilla valveutuneilla asukkailla on tänä päivänä usein jo oma lajittelujärjestelmä omassa kodissaan.

Isännöitsijät ennustavat, että tulevaisuudessa kierrätystarpeet otetaan huomioon aiempaa paremmin uusia kerros- ja rivitaloja suunniteltaessa. On myös mahdollista, että jo olemassa olevissa taloyhtiöissä otetaan käyttöön uusia astioita, vaikka uusiin jätekatoksiin ei löytyisikään intoa investoida.

Luotettavaa ja huolehtivaa yhteistyötä

Turun Seudun Kiinteistöpiste on tehnyt Remeo Oy:n kanssa yhteistyötä reilut kolme vuotta. Remeo nähdään luotettavana ja ympäristöstä huolehtivana asiantuntijakumppanina, jonka ympäristövastuu ja -tietoisuus näkyvät kaikessa tekemisessä. Myös yhteistyö on helppoa.

Isännöitsijöille itselleen kierrätys merkitsee sitä, että materiaaleja saadaan hyödynnettyä uudelleen ja ympäristökuormaa pienemmäksi.

Jalosen ja Hiltusen omaan kierrätysarkeen vaikuttaa se, että molemmat asuvat kunnallisen jätehuollon alueella, jossa ei ole mahdollista hankkia kotipihaan esimerkiksi REMEO Moni -lajitteluastiaa, vaikka tahtoa olisi.

”Asuinalueen ei pitäisi vaikuttaa valintoihin näin paljon, vaan erilaisten ratkaisujen tulisi olla kaikkien saatavilla”, Jalonen pohtii.

 

Tiesitkö?

  • Turun Seudun Kiinteistöpiste Oy on neljän miehen vuonna 2016 aloittama matka isännöintipalveluiden kehittämiseen ja osaamisen täydentämiseen.
  • Isännöitäviä kohteita löytyy niin pienistä rivitaloista kuin suurista yli 150 huoneiston kerrostaloyhtiöistä.
  • Yritys toimii tällä hetkellä Turussa, Raisiossa, Kaarinassa, Liedossa ja Naantalissa.
  • Yrityksessä uskotaan siihen, että avoimella ja tavoitteellisella isännöinnillä sekä voimavarojen oikeanlaisella kohdistamisella asunto-osakeyhtiössä voidaan saavuttaa reaalista arvonnousua, parantaa asumisviihtyvyyttä sekä karsia osakkaiden kulurakennetta kevyemmäksi.
  • Yrityksen omistajat haluavat parantaa isännöinnin tasoa tarjoamalla laadukasta sekä vastuullista ja läpinäkyvä palvelua olemalla vahvasti läsnä asiakkaiden arjessa.
  • Lue lisää: ts-kiinteisto.fi

 

Kuvateksti:

”Jätteen hinta pitäisi saada ylös niin, ettei olisi huomattavasti halvempaa lajitella väärin”, Ilmari Hiltunen sanoo. Kuvassa Timo Sariola (vas.), llmari Hiltunen ja Jussi Jalonen.

Turun Seudun Kiinteistöpiste Oy