Skip to content

Kestävät ja kauniit kukat tuovat lämmintä tunnelmaa ja ripauksen eksotiikkaa jouluumme. Saat joulukukista pitkän ilon muutaman hoitovinkin avulla. Yhtä upeita voivat olla myös itse askarrellut kukat.

Kukat ovat yksi pidetyimmistä joulutunnelman tuojista. Kukkia annetaan joulutervehdyksinä ja niistä tehdään kauniita asetelmia niin sisälle kuin uloskin. Joulukukat koristavat myös hautoja ja monia julkisia tiloja.

Suosituimmat joulukukkamme ovat joulutähti, hyasintti ja amaryllis eli ritarinkukka. Suosittuja ovat myös tulppaanit, atsalea ja jouluruusu. (Tilastokeskus: Joulu tilastojen valossa 2018.) Monet joulun kukista ovat sitkeitä sipulikukkia, jotka voi saada keväällä kukkimaan uudestaan kukkapenkissä. Myös jouluruusu ja joulutähti ovat hyvin hoidettuina pitkäikäisiä. Tulppaani kestää hyvin myös maljakossa.

Hyvä ohje joulukukkien hankintaan ostaa kotimaisia kukkia. Suomen oloissa kasvatetut kukat kestävät varmemmin täkäläisiä olosuhteita, ja niillä myös on kohtuullisen lyhyet kuljetusmatkat.

Punainen amaryllis on kestävä joulukukka

Punainen amaryllis täydessä loistossaan on joulusomistuksen katseenvangitsija

Amaryllis

Isokukkainen, tanakkavartinen amaryllis on joulusomistuksen katseenvangitsija. Kastele amaryllista säästeliäästi aluslautasen kautta, ettei sipuli kastuisi ja varsi kasvaisi liikaa. Kukinnan jälkeen kasvivarsi kuihtuu. Leikkaa se pois tyvestä mutta säästä lehdet ja jatka kastelua, keväällä myös lannoittaen sipulia. Pidä amaryllis kesän yli lämpimässä paikassa, kunnes loppukesästä lopetat lannoituksen. Leikkaa kuihtuvat lehdet pois ja siirrä sipuli pois mullasta ja kellariin tai muuhun viileään ja pimeään muutamaksi kuukaudeksi. Aseta sipuli taas uuteen multaan syys-lokakuussa ja aloita kastelu. Sitten voit seurata kasvua ja jännittää, tekeekö amaryllis uuden varren ja ehtivätkö kukat avautua jouluksi.

Joulutähti

Joulutähti kasvaa tropiikissa pieneksi puuksi, mutta huonekasvina siitä saa yleensä ainakin vehreän viherkasvin ikkunalaudalle. Joulutähden kukat ovat värjäytyneitä lehtiä. Anna joulutähden mullan kuivahtaa kastelujen välissä ja suojaa se vedolta. Punaisten lehtien pudottua uudet vihreät latvalehdet ovat aluksi yleensä vihreitä, mutta niihin voi saada väriä antamalla kasville syksyllä lepokauden vähävaloisessa ja viileässä tilassa.

Jouluruusu

Jouluruusu ei ole varsinainen ruusu, vaan sen kukka muistuttaa enemmän vuokkoa. Jouluruusun multa pidetään ruukussa kosteana, mutta ruukku ei saa seistä vedessä, etteivät kasvin juuret mätäne. Jos jouluruusu alkaa kukinnan jälkeen rupsahtaa, sen voi viedä lepäämään viileämpään tilaan. Kun pakkaset ovat menneet, jouluruusu viihtyy ulkona. Istuta jouluruusu hyvään multaan suojaisaan paikkaan, niin saat siitä monivuotisen kaunistuksen kukkapenkkiisi.

Tulppaani

Tulppaani on sipulikasvi, jonka voi istuttaa ruukkuun. Maljakossa tulppaani viihtyy noin viikon, vähässä vedessä ja viileässä paikassa. Tulppaanin varret kannattaa leikata melko lyhyiksi ja poistaa niistä alimmat lehdet. Lehdet eivät saa jäädä vedenpinnan alle. Älä aseta tulppaania hedelmäkorin viereen, sillä hedelmistä erittyvä etyleeni nopeuttaa tulppaanin kuihtumista.

Kokemus on suureksi avuksi kasvien hoidossa, eivätkä yllä kerrotut toimenpiteet takaa kasvin kukoistusta. Remeo Oy:n assistentti Heidi Hellman kyseli tarkempia vinkkejä joulukukkien hoitoon omalta äidiltään. Lisää hoito-ohjeita joulukukille löytyy esimerkiksi Kauppapuutarhaliiton artikkelista Hoida joulukukasta pitkäikäinen (21.12.2018).

Käpykukka

Jos kukkien hoito ei ole sinun juttusi, saat pitkäikäisen kukkakoristeen myös itse tekemällä. Mainion kestokukkavinkin antoi meille Jani Markula Turusta: Askartele vuodesta toiseen kestävä hyasintti kävyistä! Nämä käpyhyasintit periytyvät kuulemma jopa isältä pojalle eli ne ovat todellisia kestokukkia. Kävyt ovat sellaisenaankin kauniita kranssien ja pöytäasetelmien koristuksia. Käpyhyasinttien ja kranssien askartelu on mukavaa joulunaluspuuhaa etenkin lasten kanssa. Jos omia askartelukavereita ei ole, pyydä vaikka naapurin lapset hetkeksi hoitoon – heidän vanhempansa voisivat arvostaa sellaista aikalahjaa.

 

Takaisin listaukseen