Skip to content

Vanhan ajan joulu, luomujoulu, kestävä joulu. Kestävä joulu tarkoittaa joissakin asioissa paluuta ajassa kauas taakse, ei kuitenkaan taantumusta vaan vanhojen perinteiden hyödyntämistä. Mistä tehtiin joulukoristeet tavallisessa taloudessa silloin, kun muovista ja massatuotannosta ei ollut vielä tietoakaan?

Vanhanajan syötävät ja luonnonmukaiset joulukoristeet tekevät vahvaa paluuta. Piparkakut, karamellit, appelsiinit ja omenat ovat hyviä materiaaleja kotitekoisiin, biohajoaviin kuusenkoristeisiin. Havut ja kävyt ovat perinteisiä joulukoristeiden motiiveja, mutta aitoja ei ole aina helposti otettavissa ainakaan tiheästi asutetuilla kaupunkialueilla. Pipareita ja makeisia voi tehdä ja hedelmiä ostaa missä päin Suomea hyvänsä.

Vihreä ilmastopukki toivottaa kestävää joulua ja ohjaa Aineeton joululahja -arvontaan

Mikä on paras aineeton lahja, jonka olet saanut tai jonka haluaisit antaa? Katso animaatio YouTube-kanavallamme ja osallistu Aineeton joululahja -arvontaan!

Syötävän hyvät joulukoristeet syntyvät helpoiten hedelmistä, koska niiden valmistaminen ei vaadi keittämistä tai paistamista. Hedelmäkoristeiden teko kannattaa ajoittaa viimeistään joulua edeltävälle viikolle, jotta ne olisivat valmiita koristekäyttöön juuri sopivaan aikaan. Nopeasti valmiiksi saa kuitenkin esimerkiksi neilikka-appelsiinit: Painele kuivattuja, kokonaisia neilikoita appelsiinin kuoreen raidoiksi, renkaiksi tai ristikoksi. Mausteneilikan tuoksu leviää ilmaan, ja jo yksikin koristeellinen neilikka-appelsiini luo jouluisen tunnelman vaikka eteistilaan.

Kuivatetut omenarenkaat

Kuivatut omenarenkaat toimivat hyvin kuusenkoristeena ja saatat löytää niitä valmiina kaupan hyllyltä. Jos haluat niihin erilaisia muotoja, on parasta tehdä ne itse. Pese omenat ja poraa niistä siemenkota pois. Leikkaa omenoista ohuita siivuja. Tässä vaiheessa voit veitsen kärjellä muotoilla niitä esimerkiksi lohkomalla keskusrei’ästä tähdenmuotoisen. Asettele viipaleet esimerkiksi uuniritilälle ja suojaa ne pölyltä ohuella harsolla tai leivinpaperilla. Sijoita ritilä kuivaan ja hyvin tuuletettuun tilaan, esimerkiksi jääkaapin päälle. Omenat ovat valmiita muutaman päivän päästä, kun ne ovat sitkeitä. Lisää vinkkejä kuivaamisen löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Appelsiinikuviot

Appelsiininkuorista saa tehtyä piparimuotilla pieniä kakkusia, jotka voi kuivuneina ripustaa ketjuun tai omiin naruihinsa yksittäisiksi kuusenkoristeiksi. Appelsiininkuorikoristeet sopivat myös joululahjapaketin koristeeksi tai kaulakoruksi – käytä mielikuvitustasi! Yhdestä appelsiinista saa pienellä muotilla noin 4-5 koristetta. Irrota appelsiinien kuoret varovaisesti ja mahdollisimman isoina paloina. Kuori on kuin taikinaa, josta painelet haluamasi muotoisia koristeita piparkakkumuoteilla. Lävistä leikattuihin kuvioihin reikä ripustusnarua varten hammastikulla tai sukkapuikolla. Levitä kuviot kuivumaan huoneenlämpöön esimerkiksi uuniritilälle. Kuvioiden päälle kannattaa asetella kevyt, tasainen paino, jotta ne eivät käpristyisi kuivuessaan. Jo parissa päivässä kuviot ovat valmiita ripustettaviksi. Valitse ripustuslangaksi käsittelemätön juutti- tai paperinaru, jos haluat koristeen olevan täysin biohajoava.

Biohajoavat joulukoristeet tekevät paluun

Appelsiininkuori on sitkeä ja kestää koristekäytössä useammankin joulun.

Syötävien koristeiden kuten neilikka-appelsiinien ja omenarenkaiden etuna on mahdollisuus popsia ne poskeen heti joulun jälkeen. Ripustusnarut voi käyttää uudelleen. Appelsiininkuorikoriseet säilyvät vaikka seuraavaan jouluun, mutta kelpaavat myös biojätteen keräykseen, kunhan et koristele niitä esimerkiksi muoviglitterillä!

 

 

 

Takaisin listaukseen