Skip to content

Kotitekoisen kosmetiikan käyttö vähentää näkyvää ja näkymätöntä jätettä. Puhtaiden, syötäväksi kelpaavien ainesosien käyttö voi myös helpottaa kemikaaliallergisen oloa.

Tiesitkö, että tehokkaan mutta hellävaraisen shampoon voi tehdä helposti itse? Ja että ruokasoodaa voi käyttää raikastamaan ja puhdistamaan kehoa päästä varpaisiin? Kokeile kotikosmetiikkaa, alkuun pääset helposti. Kotitekoisen kosmetiikan käyttö vähentää kouriintuntuvasti näkyvää ja näkymätöntä jätettä. Tuttujen, puhtaiden ainesosien käyttö voi myös olla keino helpottaa kemikaaliallergisen oloa.

Samaa ainetta hiuksiin, iholle ja ruokaan

Kotikosmetiikassa yleisimmin käytettyihin aineisiin kuuluvat muun muassa etikka, ruokasooda, sokeri, suola, sitruuna, pellavansiemenet, kahvi, kaakao ja kylmäpuristettu kookosöljy. Kaikkia löydät melko varmasti lähikaupastasi tai ainakin lähimmästä suuremmasta ruokakaupasta. Jos olet jollekin ainekselle allerginen, kokeile korvata se toisella. Tukea, ohjeita ja vinkkejä kotikosmetiikan valmistukseen löydät esimerkiksi yrittäjä ja sosiaalisen median vaikuttaja Roosa Blomin jätteettömään Zero Waste -elämäntyyliin keskittyvästä blogista.

Shampoo ruokasoodasta, hoitoaine etikasta

Helppo itse tehtävän shampoon ohje löytyy esimerkiksi Vihreä Lanka -lehden verkkosivuilla julkaistusta artikkelista Elä ilman – Shampoo. Shampooseen tarvitset vain vettä ja ruokasoodaa, halutessasi pari tippaa tuoksuöljyä.

Hellävaraisen vaikkakin voimakasaromisen hiushoiteen taas loihdit käden käänteessä Roosa Blomin neuvoin vedestä ja etikasta: Sekoita pulloon 1/5 omenaviinietikkaa tai pöytäetikkaa ja 4/5 vettä. Ravista – ja hoitoneste on valmis! Jos käytät suihkepulloa, saat hoiteen suihkutettua helposti kaikkialle hiuksiin. Voit myös kaataa aineen vatiin ja upottaa hiukset siihen. Hoiteen voi huuhdella pois vedellä tai jättää hiuksiin. Etikan haju haihtuu pois hiusten kuivuessa.

Ruokasooda toimii deodoranttina veteen tai pieneen nokareeseen kylmäpuristettua kookosöljyä sekoitettuna.  Kuorivan ja virkistävän jalkakylpysuolan saat sekoittamalla kylpyveteen muutaman ruokalusikallisen ruokasoodaa. Ruokasoodalla voit raikastaa myös tekstiilit ja kengät: Ripottele kevyesti ruokasoodaa kengän sisään, ja pian kengistäsi häviää tunkkainen haju! Ruokasooda on todella monikäyttöinen aine, mutta sen hankaavan ominaisuuden vuoksi sitä tulee käyttää maltilla.

Ruokasoodavinkkejä luetteli Remeo Oy:n assistentti Heidi Hellman.

Artikkelia päivitetty 20.11.2019.

Takaisin listaukseen