Skip to content

Muistathan huolehtia joulun aikana syntyvän jätteen lajittelusta huolellisesti. Joulupyhinä ja uudenvuoden aikaan jäteastiat täyttyvät yleensä hyvin nopeasti, joten on tärkeätä lajitella jätteet oikein. Ohesta löydät ohjeita juhlapyhinä syntyvien jätteiden lajitteluun sekä vinkkejä jätteen vähentämiseksi. Vain mielikuvitus on rajana keksiessäsi uusia käyttötarkoituksia joulun ajan papereille ja purnukoille!

Jouluruokien laatikot

Lanttu-, porkkana- ym. laatikot pestään ja lajitellaan metallinkeräykseen.

VINKKI:
Askartele laatikoista vaikkapa kuusenkoristeita seuraavaksi jouluksi!

Joulukalenterit

Kartonkipäällinen lajitellaan kartonginkeräykseen ja muovinen sisältö energiajakeeseen tai sekajätteisiin.

VINKKI:
Voit myös säilyttää edellisten vuosien joulukalenterit ja käyttää ne uudelleen kauniina jouluaiheisina tauluina!

Joulukuuset

Kuivuneen joulukuusen voi polttaa tai hakettaa ja kompostoida. Kerrostalossa kuusen voi viedä kiinteistön jätepisteeseen, jos jätehuoltoyhtiö on järjestänyt kuusikeräyksen. Myös useat jäteasemat vastaanottavat joulukuusia maksutta tammikuun aikana.

VINKKI:
Hyväkuntoisilla oksilla voit koristella myös parvekkeiden ja terassien kynttiläasetelmia, ja niitä voit käyttää myös hautojen koristeina!

Joulukinkun rasvat

Kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin! Jäähtyneen kinkunrasvan voi kerätä esimerkiksi tyhjään kahvipakettiin tai maitopurkkiin ja laittaa sekajätteisiin. Voit myös laittaa hyytyneen rasvan sellaisenaan biojäteastiaan tai imeyttää sen esimerkiksi sanomalehti- tai talouspaperiin.

VINKKI:
Kasta pehmeän joululimpun palasia kinkun lämpimässä rasvassa ja nauti osana jouluruokailua!

Kynttilät

Muoviset hautakynttilät, steariinin ja kynttilänpätkät voi lajitella energiajakeeseen tai sekajätteisiin. Steariinin voi myös kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen.

Lasinen hautakynttilä kuuluu sekajätteisiin, koska kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä tyhjää hautakynttilää uudestaan tuikkukynttilän astiana.

Hautakynttilöiden kannet sekä tuikkujen ja ulkotulien kuoret lajitellaan metallinkeräykseen.

VINKKI:
Tuikkujen kuoria voit käyttää myös hauskojen joulukoristeiden askartelussa!

Käyttämättömät joululahjat

Ethän heitä roskiin käyttämättömiä ja kierrätykseen kelpaavia joululahjoja, jotka eivät vain tunnu sinulle sopivilta. Anna ne eteenpäin läheisillesi tai lahjoita hyväntekeväisyyteen.

VINKKI:
Anna käyttämättä jääneet joululahjat eteenpäin läheisillesi tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Toisen roska on toisen aarre!

Lahjapaperit

Lahjapaperit ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Tämän vuoksi ne eivät sovellu kartongin- tai paperinkeräykseen. Käytä siistit lahjapaperit ensi jouluna ja lajittele käyttökelvottomat energiajakeeseen tai sekajätteisiin.

VINKKI:
Leikkaa kauniit joulupaperin kuviot ja käytä niitä askarrellessasi joulukoristeita ja seuraavan vuoden joulukortteja! Voit myös käyttää materiaalina kierrätettäviä joululahjapapereita kuten voimapaperia, paperisia biojätepusseja ja sanomalehtipaperia!

Uudenvuoden raketit

Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet raketit voi palauttaa ostopaikkaan. Ammutut raketit lajitellaan sekajätteisiin, kun ne ovat täysin jäähtyneet. Muista kerätä myös rakettien tikut ja muoviosat.

VINKKI:
Hyödynnä rakettien tikut esimerkiksi kukkakeppeinä tai askartelussa!

Uudenvuoden tinat

Tina sisältää paljon lyijyä eikä siksi sovellu sekajätteen joukkoon, vaan tulee palauttaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen (entinen ongelmajäte).

VINKKI:
Vähennä jätteen määrää valamalla edellisen vuoden tinat uudelleen! Säilytä hauskimmat tinamöykyt muistona!

Valosarjat

Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

VINKKI:
Kerää ehjät lamput vaihtolampuiksi toimiviin valosarjoihin!

Takaisin listaukseen