Skip to content

Vaarallinen jäte on sellaista jätettä, joka aiheuttaa ominaisuuksiensa takia erityistä vaaraa ihmisille ja ympäristölle. Aiemmin niitä kutsuttiin nimellä ongelmajäte. Vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi niinkin tavanomaiset tuotteet kuin kosmetiikka, liimat ja vanhaksi menneet lääkkeet. Remeo hoitaa myös yritysasiakkaidensa vaaralliset jätteet turvallisesti ja asiantuntemuksella.

Kun tarkoituksena on keskustella vaarallisista jätteistä, Remeon tuotantopäällikkö Cai Aller on juuri oikea henkilö siihen. Hänellä kun on kunnioitettava 30 vuoden kokemus jätemaailmasta. Tuotantopäällikkö kertoo aloittaneensa työt aikoinaan kuljettajana: ”Aluksi meillä oli vain yksi mies ja yksi auto. Toiminta on kasvanut aika paljon niistä ajoista.”

Vaarallisia jätteitä syntyy useilla eri toimialoilla

Vaarallisten jätteiden vastaanotto on yksi osa ympäristöhuoltopalveluita. Yritysasiakkaita ovat esimerkiksi autojen korjaus ja huolto, terveydenhuoltoala, kirjapainot, tutkimus, teollisuus, kaivosala ja kemianteollisuus. Jätteitä ei kuitenkaan juurikaan käsitellä itse. ”Tuomme vaaralliset jätteet yritysasiakkailta toimipisteisiimme pakattavaksi ja eteenpäin toimitettavaksi. Osa niistä poltetaan erityisissä polttolaitoksissa korkeissa lämpötiloissa, osa puhdistetaan ja kierrätetään takaisin markkinoille”, Aller kertoo.

Jätejakeista esimerkiksi käytetty voiteluöljy päätyy usein uudelleenkäyttöön. Samoin jäähdytinneste puhdistetaan ja kierrätetään. Autoista saadaan talteen romuakkuja, ja lyijy sekä hapot käsitellään. Radioaktiivista jätettä tai räjähteitä Remeo ei ota kuljetusautojen kyytiin.

Talon toinen tuotantopäällikkö, Keijo Toikka, vastaa nestemäisistä vaarallisista jätteistä Juvanmalmin ja Ruskon toimipisteissä. Ainoastaan Juvanmalmilla käsitellään itse vaarallisia jätteitä. ”Meille tulee sadevesikaivojätteitä sekä jätteitä öljynerotuskaivoista. Puhdistamme vesiä, joissa on pieniä määriä öljyjä. Öljy toimitetaan sitten eteenpäin poltettavaksi”, Toikka sanoo.

Tarkkuutta vaativaa työtä

Vaarallisten jätteiden käsittely ja kuljetus ei ole huithapelien hommaa. ”Tässä tarvitaan enemmän harkintaa kuin riskinottoa, työ vaatii huolellisuutta ja työturvallisuutta”, Cai korostaa. Lainsäädäntö ohjaa tarkkaan jätteiden käsittelyä. Kirjanpito tehdään viimeisen päälle ja kaikki kirjataan kilon tarkkuudella ylös. ”Kyllä tämä on tarkempaa työtä kuin tavallisten jätteiden käsittely”, tuotantopäällikkö myöntää. Digitalisointi on muuttanut alaa ja käytössä on nykyään esimerkiksi sähköiset siirtoasiakirjat. EU:n siirtorekisteriin kirjataan tieto siitä, mitä kuljetetaan, mistä mihin ja kuinka paljon. Asiakkaille raportoidaan tarkasti kaikki tiedot.

”Asiakkaille tärkeää on hinta ja kierrätettävyys”, Cai miettii. Toiminta on hyvin läpinäkyvää ja sitä ohjaavat laki ja erilaiset asetukset. Uusin muutos lainsäädännössä tapahtui syyskuussa ja se koskee vaarallisten aineiden kuljetusta. Yritysten, jotka kuljettavat tai pakkaavat vaarallisia jätteitä, on nimettävä toimintaan turvallisuusneuvonantaja (TNA). Tämä seuraa ja ohjaa vaarallisten jätteiden kuljetusta.

Tulevaisuudessa Remeolla alkaa keruu ja pakkaus maakunnittain. Yksiköt hoitavat sitten itse vaaralliset jätteet eteenpäin. Jatkossakin työ tehdään huolellisuus ja työturvallisuus edellä.

 

Kirjoittaja: Katja Vaulio on ympäristöalan asiantuntija, kirjailija ja vastuullisen matkailun ammattilainen. Hänen intohimonaan on maailman parantaminen. Lue lisää: www.katjavaulio.com

Takaisin listaukseen