Skip to content

ZenRobotics ja Remeo jakavat pitkän yhteisen tien robottiteknologian hyödyntämisessä ja kehittämisessä. Uuteen kierrätyslaitokseen tulee 12 jätteenkäsittelyyn erikoistunutta, oppivaa robottikättä.

ZenRobotics Oy:n ja Remeo Oy:n yhteistyö käynnistyi vuonna 2010 nykyisen Viikin käsittelylaitoksen testiympäristössä, jonka myötä ZenRobotics toimitti laitokselle useita robotteja materiaalinkäsittelyyn.

”Alkuperäisiä robotteja ei oltu suunniteltu varsinaisesti jätteiden käsittelyyn, mutta vuonna 2014 avattuun Viikin jätteenkäsittelylaitokseen robotit muutettiin uuteen tehtäväänsä sopiviksi. Kehitystyön tuloksena on syntynyt uutta osaamista”, ZenRoboticsin myyntijohtaja Juha Mieskonen sanoo.

Älyä kaoottisiin ympäristöihin

Robotiikkaa on käytetty valmistavassa teollisuudessa pitkään. Uusia innovaatioita robotiikkaan on tuonut tekoäly, jonka ansiosta robotteja on voitu kehittää ns. heterogeenisiin ympäristöihin, joissa robotit pystyvät toimimaan vaihtelevissa tilanteissa mekaanisen toiminnan sijaan.

”Ohjelmistojen ja sensorien kehitys sekä prosessointitehon kasvu ovat tuoneet tulleessaan tekoälyn uusia mahdollisuuksia, jonka ansiosta robotit osaavat toimia ns. kaoottisessa ympäristössä, jossa jokainen jätejae on erilainen. Roboteilla on tänä päivänä yhä parempi kyky tunnistaa erilaisia jätekappaleita jätevirrasta”, Mieskonen kertoo.

Uuden älyn avulla robotit osaavat löytää jätevirrasta kontrolloidusti ja tehokkaasti erilaiset poimintakohdat. Uudet robotit kestävät valmistavasta teollisuudesta poiketen vaihtelevia olosuhteita, törmäyksiä, pölyä, kosteutta ja ääriolosuhteita. Samalla robottien kokonaiskapasiteetti on kasvanut merkittävästi.

Robotti oppii päättelemään

Oppivan teknologian ansiosta robotiikka tuottaa uutta informaatiota jätteen koostumuksesta, mikä on Mieskosen mukaan kovaa valuuttaa tulevaisuudessa. Kun yhä tarkempi tieto kasvaa materiaalien laadusta ja koostumuksesta esimerkiksi pelkän painon sijaan, sitä tehokkaammin kierrätys etenee.

Oppiva teknologia tarkoittaa käytännössä sitä, että laitoksen operaattori opettaa robottia esimerkiksi ”poimimaan punaisia tiiliskiviä”. Kun vastaan tulee mutaisia, rusehtavia tai vaikkapa murskaantuneita tiiliä, robotti oppii keräämällä ja sensorien avulla kappaleista tietoa. Tekoäly pystyy päättelemään ja ottamaan materiaalivirrat haltuun entistä tehokkaammin.

”Näin robotti oppii keräämää sekalaisesta jätevirrasta näytteen perusteella uusia ja oikeita jakeita. Robottia voidaan opettaa näyttämällä ja robotti oppii päättelemään ilman ohjelmointia”, Mieskonen toteaa.

Ilman inhimillisiä erehdyksiä

Oppivan teknologian ansiosta käsiteltävästä materiaalista voidaan hyödyntää merkittävästi nykyistä suurempi osa. 

”Haemme optimaalista laatua ja säädämme järjestelmää sen mukaan, jotta tavoitteet saavutetaan. Pyrimme esimerkiksi yleiseen raja-arvoon, joka robotin tulee ylittää”, Mieskonen kertoo.

”Roboteissa on tehokkuuden ja oppivuuden ohella sekin hyvä puoli, että ne eivät koskaan unohda oppimiaan asioita, ne ovat aina töissä ja hereillä sekä osaavat poimia aina ne arvokkaimmat jakeet ilman inhimillisiä erehdyksiä.”

Yhteistyö on etuoikeus

Remeo Oy:n uusi kierrätyslaitos on Mieskosen mukaan ZenRoboticsille suuri etuoikeus. 

”On hienoa, että pitkä yhteistyömme jatkuu. Se on meille vahva luottamuksen osoitus. Merkittävä uusi investointi kertoo myös siitä, että olemme tehneet yhdessä pitkään jatkuneen yhteistyön ja kehittämistyön kautta asioita oikein. Meille kierrätyslaitos on myös merkittävä referenssi.”

ZenRobotics on toimittanut yli kymmenen vuoden kokemuksella huippuunsa kehitettyä tekoälyä hyödyntävää jätteenkäsittelyrobotiikkaan jo lähes joka mantereelle.

”Olemme innoissamme mukana rakentamassa tätä poikkeuksellista ja maailman kehittyneintä teollisen mittaluokan robotisoitua kierrätyslaitosta nyt Suomeen”, Mieskonen summaa.

TEKSTI Sari Okko ׀ KUVAT ZenRobotics Oy

Takaisin listaukseen