Skip to content

Muoviton maaliskuu on nostanut esille kiertotalouden merkitystä mm. kehottamalla meitä kaikkia tekemään kestävämpiä valintoja ja tarkastamaan suhtautumisemme muovimateriaaleihin. Maaliskuussa oli myös maailmanlaajuinen kierrätyspäivä, Global Recycling Day.

Mitä konkreettista jokainen voi tehdä?

Mitä konkreettisia toimenpiteitä voimme sitten tehdä, jotta pääsemme yhä lähemmäs kiertotalouden toteutumista ja maaliskuisen teeman mukaiseen muovittomampaan maailmaan?

Luonnollisesti muovin käytön vähentäminen on oltava meidän kaikkien ykköstavoitteemme. Tähän pääsemme esimerkiksi huolehtimalla, että kauppaan mennessämme meillä on mukana kestokasseja.

Koska muovituotteita kuitenkin valmistetaan, pidetään huoli siitä, että käytetään niitä mahdollisimman pitkään.

Kun muovituotteen ikä tulee vastaan, kierrätetään se oikein lajittelemalla se muovinkeräysastiaan.

Muovin erilliskeräys on tärkeä juttu!

Me ympäristöhuoltoyhtiöt astumme kuvaan siinä vaiheessa, kun muoville pitää organisoida erilliskeräys.

Muovin erilliskeräys onkin todella tärkeätä. Olemme panostaneet tähän vahvasti ja laajentaneet muovin erilliskeräystä niin taloyhtiöille kuin yritysasiakkaillemme.

Mutta tämä ei riitä. Meidän pitää huolehtia siitä, että kehitämme jatkuvasti tehokkaampia tapoja tukea asiakkaitamme heidän ympäristötavoitteissaan.

Kehitetään uutta!

Panostamme myös erilaisten muovien erilliskeräyksen kehittämiseen. Tärkeä tavoite on saada muovilaadut mahdollisimman puhtaina ja erilliskerättyinä, jotta ne saadaan hyvin hyödynnettyä uusioraaka-aineena.

Haemme jatkuvasti uusia kanavia ja toimijoita eri muovilaatujen hyödyntämiseksi. Suomessa ja muualla Euroopassa syntyykin tällä hetkellä uusia kierrätysmuovien jalostajia. Tämä puolestaan on seurausta Kiinan päätöksestä rajoittaa merkittävästi kierrätysmuovin tuontia.

Miten tästä eteenpäin?

Muovin korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla on erittäin tärkeä tavoite, jonka eteen Suomessakin tehdään jatkuvasti hyvää työtä.

Euroopan unionin ympäristöneuvoston kokouksessa maaliskuussa keskusteltiin komission julkaisemasta kiertotalouden ns. minipaketista. Keskusteluissa käsiteltiin mm. sitä, miten muovien kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä voidaan lisätä tai miten yrityksiä kannustetaan kehittämään kestävämpiä muovituotteita.

Tällaisten teemakuukausien merkitys on todella suuri, jotta muutamme tämän ajattelun konkreettiseksi jokapäiväiseksi toiminnaksi. Olemme hyvällä tiellä!

Kimmo Käenmäki

Takaisin listaukseen