Skip to content

Tällä viikolla kiinnitämme huomiota ruoan arvostamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. Maanantaina käynnistyneen hävikkiviikon vinkkien avulla jokainen meistä voi vaikuttaa merkittävästi ruokahävikin pienentämiseen.

Euroopan unionin alueella heitetään vuosittain noin 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois. Henkeä kohden tämä määrä on 173 kiloa vuodessa. Ruokahävikin aiheuttama hiilijalanjälki on myös todella suuri, nimittäin mikäli maailmanlaajuinen ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Ruokahävikkiä syntyy eniten kotona

Suomessa ruokahävikin määrä koko ruokaketju huomioon ottaen on tutkimusten mukaan 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa, jotka heittävät pois 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa, mikä tarkoittaa 20–25 kiloa per henkilö.

Ruoan pois heittäminen tulee myös kalliiksi. Esimerkiksi nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin keskimäärin 500 euron edestä vuosittain.

Jokainen meistä voi vaikuttaa!

”Ruokahävikki vähenee vain siten, että kiinnitämme huomiota asiaan. Tällaisen teemaviikon viettäminen onkin erittäin tärkeä tapa nostaa asiaa esille ja siten saada muutosta aikaan toiminnassamme. Kannattaa ehdottomasti tutustua hävikkiviikon verkkosivustoon ja valita sieltä parhaimmat itselle sopivat keinot, joilla vähentää ruokahävikkiä”, kertoo Remeo Oy:n kiertotalousasiantuntija Satu Åhlström.

Satun oma suosikki ruokahävikin vähentämiseen on kuivahtaneen leivän hyödyntäminen. Satu jakaakin oman reseptinsä meidän kaikkien iloksi!

Satun ohje leipäkrutonkien valmistamiseen:

  • Pilko kuivahtanut leipä tasakokoisiksi kuutioiksi
  • Pyörittele palaset oliiviöljyssä ja mieleisissä mausteissa, esimerkiksi provencale-yrittiseoksessa ja valkosipulijauheessa
  • Paahda krutongit valmiiksi uunissa noin 200 asteessa 10 minuutin ajan – muista kuitenkin vahtia valmistumista, sillä krutongit palavat herkästi
  • Voit myös valmistaa krutongit pannulla paahtaen
  • Nauti salaatin tai keiton kanssa

Lue lisää!

Lähteenä artikkeliin on käytetty verkkosivuosoitetta https://havikkiviikko.fi/ Sivustolta löytyy lisää tietoa ja mm. kampanjamateriaalia vapaasti hyödynnettäväksi vaikkapa sosiaalisessa mediassa.

Takaisin listaukseen