Skip to content

Kiertotalous nousee esiin kaikkialla, kun puhutaan tulevaisuudesta ja kestävästä kasvusta. EU rakentaa omaa kiertotalousohjelmaansa, samoin YK ja OECD ovat matkalla samaan suuntaan. Suomessa hallitus tavoittelee maastamme kiertotalouden edelläkävijää, myös osa kaupungeistakin on jo liikkeellä. Sitra taas piirtää tiekarttaa siitä, miten tämä tapahtuu.

Mutta puheet eivät riitä, vaan pitää uskaltaa myös toimia. Hallitukselta tämä vaatii voimakasta sitoutumista markkinaehtoisiin ratkaisuihin, julkisten palveluiden avaamista ja kansalaisten valinnanvapauden lisäämistä muutoksen aikaansaamiseksi.

Viime vuosina kiertotalouden läpimurto on ollut ällistyttävän nopea, ja talous on noussut yhteiskunnan ohi keskeiseksi draiveriksi. Tämä muutos on iso ja oikeansuuntainen, sillä maailma pelastuu varmasti paremmin talouden lainalaisuuksien kautta kuin vain ylhäältä ohjattuna.

Kaikessa kiertotalouteen liittyvässä hypessä tahtoo monelta kuitenkin unohtua, että kierron aikaansaaminen vaatii toimijoita ja päänavaajia. Tässä on jätehuollon toimijoille ja heidän asiakkailleen loistava mahdollisuus!

Jätehuollolla ja muilla ympäristöpalveluilla onkin vahva rooli kierron jokaisessa vaiheessa. Kierrätysmateriaaleilla on korvattava neitseelliset raaka-ainevirrat, tuotesuunnitteluun tarvitaan vahvempaa kierrätysosaamista sekä tuotannossa parempaa sivuvirtojen hyödyntämistä ja jätteen minimointia. Kulutusvaiheessa on vaikutettava kulutuskäyttäytymiseen. Kierron lopussa eteen tulevat keräys ja kierrätys – mikä rakentaa sillan alkupäähän, kierrätysmateriaaleihin.

Oleellista on ymmärtää, ettei siirtyminen kiertotalouteen tapahdu itsestään. Se vaatii aikaisempien toimintatapojen haastamista ja rohkeutta uudistua – niin ympäristötoimialalla kuin sen asiakaskunnassa. Muutos on syytä aloittaa heti, sillä kiertotalouden edelläkävijän viittaa kannattaa todellakin tavoitella!

Tatu Rauhamäki

Takaisin listaukseen