Skip to content

Minkälaista on jäteautonkuljettajan työ? Tästä lähti ottamaan selvää kaikkien tuntema mediapersoona Juha ”Peris” Perälä, joka hyppäsi Remeo Oy:n Vantaan yksikön kuljettajan Lassi Repon kyytiin. Peris oppi päivän aikana muun muassa sen, miksi lajittelu on niin tärkeätä. Hän tulikin siihen lopputulokseen, että Lassi työkavereineen ovat todellisia kiertotalouden sankareita.

Mediapersoona Juha ”Peris” Perälä halusi oppia tuntemaan jäteautonkuljettajan työn Periksen Unelmaduuni -ohjelman innoittamana. Perehdytyksen jälkeen jäteauton kyytiin hypännyt Peris jututti yhden työvuoron aikana kuljettajaamme Lassi Repoa Vantaan yksiköstämme.

Työ vie mukanaan

Lassin jäteautonkuljettajan ura alkoi työharjoittelusta ja kesälomatuurauksesta, jonka jälkeen hänen piti suunnata ihan muualle – mutta jäteautonkuljettajan työ vei mukanaan. Nyt tuosta ensimmäisestä kesästä on jo 13 vuotta.

Minkälaista on sitten jäteautonkuljettajan työ, mitä se vaatii tekijältään?

”Työ vaatii fyysistä ja henkistäkin kanttia”, Lassi toteaa. Varsinkin talvisin jäteautolla ollaan liikkeellä useimmiten ennen lumiauraa, joten lumihangessa kahlaaminen kuuluu lajiin. Lassin mukaan onkin tärkeätä pitää huolta kunnostaan, vaikkapa Vantaan yksikön kuntosalilla.

Työ on myös monipuolista, sillä viikkoon mahtuu viisi erilaista työpäivää. Lassi käy yhden työvuoron aikana 50 – 70 asiakkaan luona. Työtä tehdään eri vuoroissa ja esimerkiksi risteilylaivojen vuoksi viikonloppuisinkin.

Turvallisuus on tärkeintä

”Kyllä turvallisuus on tärkeintä tässä hommassa” toteaa Lassi. Lassin teesit ovatkin:

1. Muista aina ajoonlähtötarkastus: Rutiinit auttavat työturvallisuuden noudattamisessa. Tärkeätä on aina varmistua kaluston turvallisuudesta.

2. Pysähdy ja mieti hetki, ennakoi – eli ajattele aina ennen kuin toimit. Esimerkiksi katso, mihin astut autosta ulos. Liikenneturvallisuus on kaiken A ja O. Erityisen tarkkana on oltava koulujen, päiväkotien ja pihojen lähellä.

3. Älä jousta säännöistä, äläkä oio! Säännöt on suunniteltu meidän parhaaksemme.

4. Fyysisestä ja henkisestä kunnosta huolehtiminen on erittäin tärkeätä. Pitää pysyä skarppina, vaikka olosuhteet ovat haastavat.

Kiertotalouden oikeat sankarit

Peris oppi päivän aikana myös sen, miksi lajittelu on tärkeätä, miksi jätteet eivät olekaan jätteitä kiertotaloudessa ja keitä ovat kiertotalouden oikeat sankarit.

Hyppää siis Lassin ja Periksen matkaan ja opi lisää kiertotaloudesta ja jäteautonkuljettajan työstä, jolla on kestävän tulevaisuuden kannalta erittäin suuri merkitys!

Kysy lisätietoja

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 7.30 - 16.00 numerossa