Skip to content

Helsingin Kalasatamassa kuhisee Suomen suurin kaupunkirakennushanke REDI. Työmaan mittasuhteita on vaikea ymmärtää, vaikka niitä pääsee sisäpuolelta hämmästelemään.

– Ei mikään ihme, että kengät kuluvat täällä työskennellessä. Välimatkat ovat niin järjettömän isoja, sanoo REDIn työmaan ympäristöhuollon yhteyshenkilö Tommi Nyholm Projektiurakointi Oy:stä. Syksyn ja talven mittaukset paljastivat hänen ottavan pyöreät 30 000 askelta joka päivä.

REDIn rakennustyömaa on poikkeuksellinen monessa suhteessa: kolossaalisen koon ohella työmaa ihastuttaa edistyksellisellä ympäristöosaamisellaan, kun se hyödyntää biokaasua lämmityksessään.

Valmistuttuaan REDI majoittaa 2 000 asukasta, ja kantakaupungin suurin kauppakeskus tarjoaa elämysmatkoja vapaapudotussimulaattorista aina huikeaan 7D-elokuvateatteriin.

– Sidosryhmien kiinnostus on ollut valtava, kertoo REDIn tiedottaja Heli Pulkkinen, jonka työtä jatkuva vierailijavirta rytmittää vielä pitkään. Ensimmäiset kaupat tarjoavat tervetuliaiskahveja syksyllä 2018 ja asukkaiden muuttoautot ilmestyvät katukuvaan seuraavana vuonna.
Suuri koko asettaa aivan omanlaisensa vaatimukset kaikelle työskentelylle. Parhaimmillaan työmaalla ahertaa yli tuhat alan ammattilaista.

-Täällä on niin paljon toimijoita, että muut on pakko ottaa omassa tekemisessään koko ajan huomioon. On monia päällekkäisiä työprosesseja, ja täytyy aina miettiä, onko työn tekeminen turvallista, ennen kuin aloittaa, selvittää työmaan turvallisuudesta vastaava Aleksi Auer.

REDIssä mennään turvallisuus edellä

Työmaan turvallisuus on ensisijaisen tärkeätä ja siitä huolehtivat kaikki työmaalla työskentelevät. Apunaan Auerin vetämällä tiimillä on tarkka mittauskriteeristö ja mm. mobiilipohjainen TR-mittari.

– Mittaamme työskentelyä, koneita, järjestystä, ympäristöä ja pölyisyyttä – kaikki hajotetaan atomeiksi. Kierrämme työmaan kerran viikossa, ja havainnoimme työmaalla olevat puutteet. Kun mittaus on valmis, sen tulokset jaetaan kaikille urakoitsijoille. Tämän jälkeen edellytämme, että asiat laitetaan kuntoon, Auer alleviivaa.

– Optimitilanne on, että kaikki on jo ennalta hoidettu kuntoon, ja siihenhän pyrimme tietysti pitkällä tähtäimellä, painottaa Auer.

Tyypillisiä turvallisuuteen liittyviä kipukohtia ovat turvavälineiden tai siivouksen laiminlyönti. Jos yksikin osa-alue pitkältä listalta on jäänyt hoitamatta, tästä seuraa virhemerkintä. Ja kaikkien on noudatettava annettuja ohjeita.

Samoin turvallisuusohjeet käydään vierailijoiden kanssa aina läpi ennen työmaalle saapumista.

– Kaikkien työmaalla kävijöiden, niin urakoitsijoiden kuin muidenkin, on ymmärrettävä se, että samat säännöt koskevat kaikkia, Auer muistuttaa.

Jätteiden lajitteluun kiinnitetään huomiota

Ympäristöhuollossa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, että omat jäljet siivotaan. Kaikki työmaalla työskentelevät osallistuvat REDIn omaan työmaaperehdytykseen, jossa käydään läpi, miten jätteet lajitellaan jäteastioihin. Tällöin puhutaan jätteen syntypaikkalajittelusta, johon REDIssä kiinnitetään paljon huomiota.

REDIn työmaan ympäristöhuoltovastaava Tommi Nyholm Projektiurakointi Oy:stä korostaa sitä, että kaikkien työmaalla tulisi ymmärtää, mitä hyötyä jätelajittelusta on, ja mitä haittaa siitä seuraa, kun jätteet lajitellaan väärin.

– Haasteenahan on se, että meillä tulee jätettä hyvin hyvin paljon, Nyholm toteaa.

Elokuusta 2016 asti REDIssä työskennellyt Nyholm näkee, että työmaan jatkuva kova kiire tarkoittaa sitä, että käytännöt pitää olla kunnossa.

– Olemme jätteiden lajittelussa suhteellisen hyvällä mallilla, mutta aina voi parantaa, Nyholm uskoo.

Suomalaisittain ainutlaatuinen työmaa

Nyholmin tontille kuuluvien asioiden laajuutta kuvaa hyvin se, että päivän aikana työmaalta voi lähteä jopa 20 jätelavaa, ja kuukaudessa päästään keskimäärin 150 – 200 tyhjennyksen tahtiin.

Maantieteellisestikin Nyholmin tontti on laaja, sillä hänen päiväsaldonsa näyttää kymmeniä tuhansia askeleita. SRV:n palveluksessa työskentelevälle Auerille askelia kertyy Nyholmin tavoin paljon, päivän saldoksi hän arvioi yli 15 kilometriä.

– Kun pyytää vierasta tapaamiseen REDIn ykkösportille, ja tämä saapuukin portille yhdeksän, niin siinä voi joutua kävelemään Sörnäisten rantatien toiseen päähän, Nyholm kertoo.

– Tällaisen työmaan kokoa on vaikea kuvailla, kun tällaisia ei ole Suomessa ollut, Pulkkinen jatkaa.

Ainutlaatuisen kokonsa vuoksi työ REDIssä pitää tekijänsä hyvässä kunnossa.

– Aloitan päiväni aamulla viideltä tekemällä koiran kanssa lenkin, kierrän koko päivän työmaalla, enkä kyllä lähde enää kuntosalille päivän jälkeen, Nyholm naurahtaa.

FAKTALAATIKKO: REDIn työmaa

REDin työmaan osoite
Kyläsaarenkatu 25, 00580 Helsinki

Mitä täällä rakennetaan?
SRV luo Helsinkiin Kalasataman kaupunginosan sydämeen kahdeksan valkoista tornitaloa ja kantakaupungin suurimman kauppakeskuksen. REDI kuuluu Suomen suurimpiin käynnissä oleviin rakennushankkeisiin.

Mitä REDI tarkoittaa?
Nimellä REDI on haluttu kunnioittaa alueen merenkulullista historiaa. REDI tarkoittaa suojaisaa ankkuroitumisaluetta sataman edustalla, satamaselkää.

Milloin REDIn rakentaminen alkoi?
Rakennustyöt alkoivat elokuussa 2011 maanrakennus- ja louhintatöillä sekä väliaikaisten liikennejärjestelyjen edellyttämillä kadunrakennustöillä. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin koko Kalasataman aluetta palveleva maanalainen jäteasema.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuu syksyllä 2017. REDIn ensimmäisen tornitalon myynti on nyt käynnissä, valmistuessaan Majakka on Suomen korkein asuinrakennus. REDIn kauppakeskukseen avautuu syksyllä 2018 yli 60 000 m2 kaupallista tilaa.

Mitä muuta Kalasatamaan tulee?
REDIn ympärille rakennetaan seuraavan vuosikymmenen aikana Kalasataman asuinalue, joka 2030-luvulla valmistuessaan tarjoaa 8 000 työpaikkaa ja kodin 20 000 asukkaalle.

Ympäristöhuolto
Kumppanina Remeo Oy (aiemmin Suez Suomi Oy), yhteistyö alkoi huhtikuussa 2015, esimerkki vuodelta 2016 yhteistyön laajuudesta: noin 600 lavan tyhjennystä ja noin 2 000 tonnia pois kuljetettua jätettä

REDIn työmaa