Skip to content

Photo: © Jussi Eskola / HJK Helsinki

Jalkapallon 53-kertainen Suomen mestari HJK taklaa nyt ilmastonmuutosta teko kerrallaan. Yhtenä ympäristönohjelman käytännön tavoitteena ovat hiilineutraalit ottelutapahtumat. Muutosmatkalla on mukana myös Remeo Oy.

Helsingin Jalkapalloklubin eli HJK:n kotistadion Bolt Arena löytyy Helsingin Töölöstä Urheilukadulta. Yli sata vuotta toiminut Klubi lähti viime vuonna taklaamaan ilmastonmuutosta muun muassa laskemalla kotiotteluistaan syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

Esko Villman lähikuvassa

CO2Esto Oy:n toteuttaman laskelman mukaan yhdestä kotiottelusta syntyy noin 9,6 tonnin hiilidioksidipäästöt. Noin puolet päästöistä syntyy ruoasta ja juomasta, reilu kolmannes yleisön ja vierasjoukkueen matkoista sekä loput energiankulutuksesta, jätehuollosta ja materiaaleista.

”Tavoitteenamme on olla hiilineutraali urheiluseura vuoteen 2025 mennessä edustusjoukkueiden ja Bolt Arenalla järjestettävien tapahtumien suhteen. Tähän tavoitteeseen pääseminen ei synny yksin vaan yhdessä tekemällä, ja tässä työssä vastuullisesti toimivilla yhteistyökumppaneillamme on suuri merkitys”, myyntipäällikkö Esko Villman sanoo.

Kohti hiilineutraaliutta

Aki Riihilahti lähikuvassa

HJK on palloilulajien lippulaiva Suomessa. Klubi haluaa olla myös edelläkävijä ympäristö- ja vastuullisuusasioissa sekä toimia esikuvana omalla esimerkillään ja arvovalinnoillaan.

”Kun järjestämme hiilineutraalin pelin, kannustamme samalla muita liigajoukkueita, kannattajiamme ja kaikkia urheilun ystäviä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja”, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti korostaa.

Klubin ensimmäinen hiilineutraali ottelutapahtuma järjestettiin lokakuussa 2019. Kaudella 2020 kaikki HJK:n miesten ja naisten Veikkausliigan sekä Kansallisen Liigan kotiottelut ovat hiilineutraaleja.

”Tavoitteena on vähentää stadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä kauden loppuun mennessä vähintään 20 prosentilla. Loput päästöistä hyvitetään EU:n päästökaupan kautta”, Villman sanoo.

Tekoja meiltä kaikilta

Klubi hakee yrityskumppaneidensa kanssa toiminnallista yhteistyötä. Paljon on jo tehty, mutta tekemistä riittää. Matkaa hiilineutraaliuteen taklataan teko kerrallaan pienin askelin ja isommin harppauksin.

”Tämä kaikki on sitä toiminnallista yhteistyötä, jota haemme. Tähän tekemiseen osallistuu myös Remeo Oy, jonka kanssa kehitämme yhdessä ottelutapahtumien jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Löysimme nopeasti yhteisen sävelen”, Villman sanoo.

Yksi isoista harppauksista on sähkön vaihtaminen kaikilla klubin kentillä ympäristöystävälliseen Loiste Puhdas -sähköön. Tavoitteita siivittää yhteistyö Kotkamillsin kanssa, jonka muovittomia ja täysin kierrätettäviä kertakäyttöastioita käytetään kaikissa Bolt Arenan tapahtumissa. Lisäksi uudet vieraspeliasut on tehty merestä kerätystä muovista Adidaksen kanssa.

Enemmän kuin urheiluseura

HJK fanikatsomo läheltä kuvattuna

Johtavana kotimaisena jalkapalloseurana HJK:lla on iso rooli tuhansien lasten ja nuorten parissa. Klubilla on noin 3500 omaa junioripalloilijaa ja yhteistyöseurojen kautta noin 10 000 pelaajaa. HJK:lla on myös iltapäiväkerhotoimintaa yhdeksässä toimipisteessä, joissa käy viikoittain yli 600 lasta.

”Olemme tänä päivänä paljon muutakin kuin urheiluseura. Haluamme kasvattaa huippupelaajia, mutta myös hyviä ihmisiä, jotka ottavat huomioon pelikaverinsa, oppivat virheistä ja osaavat yhdessä iloita onnistumisista”, Villman korostaa.

”Toimintamme koskettaa kymmeniä tuhansia ihmisiä koko Suomen alueella. Kannamme vastuumme yhteiskunnallisena toimijana myös jalkapallon ulkopuolella. Siksi haluamme tehdä lapsillemme parempaa tulevaisuutta ja toimia kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”, Riihilahti korostaa.

Mikä HJK?

  • HJK Helsinki eli Helsingin Jalkapalloklubi on johtava kotimainen ja Suomen suosituin jalkapalloseura.
  • Seura on tehnyt yli 110 vuotta määrätietoista työtä suomalaisen jalkapalloilun kehittämiseksi. Helsingin Jalkapalloklubi perustettiin kesäkuussa 1907.
  • HJK on urheilullisesti menestynein suomalainen jalkapalloseura. HJK:lla on yhteensä 53 Suomen mestaruutta: 30 miesten joukkueella ja 23 naisten joukkueella. HJK:n miesten joukkue on ainoa joukkue Suomessa, joka on pelannut Champions Leaguen ja Europa Leaguen lohkovaiheessa.
  • HJK:n toiminta-alueeseen kuuluu jalkapalloa alle kouluikäisten iltapäiväkerhoista aina naisten ja miesten pääsarjatasoille asti.
  • HJK haluaa olla edelläkävijä ja suunnan näyttäjä suomalaisen jalkapallon kehitystyössä. Seuran arvoja ovat kasvu, kunnianhimo ja klubilaisuus.
HJK